Akcióterv

2019.01.24. 13:59

Gulyás Gergely: jelentősen bővülni fog a családtámogatási rendszer

A részleteket Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti majd február 10-i évértékelő beszédében.

A családvédelmi konzultációról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján, amelyen azt közölte: a tervek szerint a február 6-i kormányülésen hoznak egy részletes akciótervet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök ismertet majd február 10-i évértékelő beszédében.

A családtámogatási rendszer jelentősen bővülni fog 2019-ben – előlegezte meg Gulyás Gergely.

Az egyéb belpolitikai kérdésekről szólva a miniszter megerősítette azt a kormányzati szándékot, hogy a múlt éjjel kigyulladt fővárosi Ráday Kollégium újjáépítéshez szükséges összes anyagi forrását rendelkezésre bocsátják.

A miniszter budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy telefonon biztosította erről Bogárdi Szabó István református püspököt.

A tűz oltása közben egy megégett holttestet találtak a harmadik emeleten, a lépcsőfordulóban. A Ráday Kollégiumban többségében a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán tanuló diákok élnek.

Gulyás Gergely a tájékoztatón tudatta: a kormány gondoskodik a múlt hétvégén elhunyt Andy Vajna temetéséről, a filmproducer-kormánybiztos végső nyughelye a budapesti Fiumei úti temetőben lesz.

A kormány saját halottjának tekinti Andy Vajnát, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, aki tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult a magyar filmipar elismertetéséhez a világban – mondta a tárcavezető.

A Miniszterelnökség vezetőjét a kormányinfón kérdezték a Sneider Tamás Jobbik-elnökkel kapcsolatban a napokban megjelent hírekről.

A közéletben nincs helye annak, aki ilyen gyűlölet-bűncselekményt követ el – mondta a miniszter azzal összefüggésben, hogy évekkel ezelőtt Sneider Tamás egy mozgáskorlátozott embert bántalmazott – Gulyás Gergely szavai szerint – „annak származása miatt”.

A tárcavezető kifejezetten elrettentőnek nevezte ezt a botrányos eseményt.

A miniszter szerint a Jobbik és a baloldal összefogása arról szól, hogy a baloldal próbálja szalonképessé tenni a rasszizmust és az antiszemitizmust. Különösen visszás ez annak fényében – tette hozzá -, hogy a magyar baloldal a saját identitását 1990 óta valamiféle antifasiszta harcban találta meg.

Azt is megemlítette, hogy a szintén botrányba keveredett Szávay István még mindig a Jobbik országgyűlési képviselője, a holokauszt-emlékművet meggyalázó volt jobbikos képviselő pedig még ma is választókerületi elnök a pártban. Megjegyezte továbbá, hogy a szintén jobbikos Gyöngyösi Márton – jelenlegi frakcióvezető – származás alapján kívánta listázni a közjogi tisztséget betöltőket és a képviselőket, az akkori mondatai ellen pedig közösen szólalt fel egy tüntetésen a baloldalról Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, a Fideszből pedig Rogán Antal.

Arra a felvetésre, hogy Bayer Zsolt újságíró trágár szavakkal illetett egy ellenzéki tüntetésen felszólaló, szintén trágár kifejezéseket használó középiskolást, a Miniszterelnökség vezetője úgy reagált: méltánytalan először a reakciót minősíteni az akció minősítése előtt. A középiskolás szavaira azt mondta:

nem lehet olyan elfogadhatatlan stílusban beszélni például a köztársasági elnökről vagy közjogi tisztségviselőkről, ahogyan azt a diáklány tette. Bayer Zsolt szavait pedig úgy kommentálta: a reakció arányban állt az akcióval.

A tüntetésekről egyébként azt mondta: a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Le kell vonni a következtetéseket az elmúlt hetek tüntetéseiből: van egy agresszív kisebbség, amely szívesen kimegy az utcára, de érdemi tömegtámogatás nincs – fogalmazott. Úgy látja,

ma a törvényes keretek betartása rendkívüli nehézségeket jelent az ellenzéki képviselőknek és azoknak is, akik nem tiltakozni mennek az utcákra, hanem rombolni és garázdálkodni.

Arra a felvetésre, hogy Hollik István parlamenti képviselőként is marad-e kormányszóvivő, az érintett azt felelte: nem kapott másféle utasítást a kormányfőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!