Járvány

2020.04.06. 14:04

Gulyás Gergely: széles összefogásra van szükség a járvány elleni védekezésben

Hetekre, hónapokra kell készülnünk.

A lehető legszélesebb összefogás létrejöttét sürgette a koronavírus-járvány elleni intézkedések miatt a magyar társadalomban és a politikai életben egyaránt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

A tárcavezető hangsúlyozta, a járvány elleni védekezés hetekig, hónapokig fog tartani; a fertőzöttek száma ugyan nő, de a közép-európai régió és különösen Európa más országaihoz képest Magyarország jól tartja magát: az elmúlt hetek járványügyi korlátozó intézkedései beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Hozzátette: a járvány terjedése lassult, a kórházak egyelőre nem szembesülnek annyi beteggel, amennyit ne tudnának ellátni.

Gulyás Gergely emlékeztetett: a járvány elleni védekezés központi tartaléka 378 milliárd forint, ez egy felülről nyitott előirányzat, vagyis nem állhat elő olyan helyzet, hogy az egészségügyi védekezés költségeit a kormány ne tudja kifizetni.

Közölte: a pártok támogatásának 50 százalékát átcsoportosítják a védekezési alapba és a helyi önkormányzatoktól a gépjárműadót irányítják át a központi költségvetésbe, ez 34 milliárd forint. A pénzügyi szektortól, a bankoktól is hozzájárulást kérnek 55 milliárd forint értékben, a multinacionális láncokat terhelő adó bevezetése pedig 36 milliárd forintot jelent – sorolta.

Elmondta: a kormány jó példával járt elöl, hiszen a védelmi költségek legnagyobb részét saját költségvetéséből teremtette elő.

Gulyás Gergely kiemelte: az önkormányzatok hozzájárulása a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet kezeléséhez a költségvetésük 3-4 százalékát érinti átlagosan, vagyis a lehető legkevesebb a helyzetre tekintettel és a várható gazdasági visszaeséshez képest.

A miniszter szerint nem mérik fel a helyzet komolyságát azok az ellenzéki nyilatkozatok, amelyek az önkormányzati szerepvállalással kapcsolatban elhangzottak.

A tárcavezető emlékeztetett: a helyhatóságok költségvetése az utolsó, szocialisták által kormányzott évben, vagyis 2010-ben mintegy 1800 milliárd forint volt. Most is ehhez közelít az érték, holott a kormány átvette az egészségügy és az oktatás feladatát, és mintegy 1400 milliárd forintnyi adósságtól szabadította meg az önkormányzatokat – tette hozzá.

Azt is felidézte, hogy a miniszterelnök bejelentette: ahány munkahely megszűnik, annyit teremtenek, hozzájárulnak a munkabérek kifizetéséhez és visszavezetik a 13. havi nyugdíjat.

Gulyás Gergely megjegyezte: továbbra is az a szándékuk, hogy a járványügyi intézkedésekről rendszeresen tájékoztatják az Országgyűlést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!