Ország-világ

2021.02.10. 16:20

Gyurcsány polgármestere hatszáz diákot csapott be

A fideszes vezetés annakidején direkt egy zeneiskola számára újította fel azt az épületet, amelyet most egy politikai szervezet kapott meg.

Meglehetősen furcsa, ahogy a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat lebonyolította a Damjanich utca 4. szám alatt lévő ingatlan pályáztatását – minderről Olajos János beszélt az Origónak. Az Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt. egykori vezérigazgatója beszámolt arról, hogy az ő vezetése alatt történt meg az ominózus ingatlan felújítása. 2017-ben kezdődött el a felújítás, amikor először kiürítették a leromlott állapotú épületet, majd pedig megkezdődött az átalakítás és felújítás.

A korábbi fideszes városvezetés egyértelműen elkötelezte magát amellett, hogy a Molnár Antal Zeneiskola folytathatja a működését sokkal jobb körülmények között az épület falai között. Az átalakítás során teljes mértékben a zeneiskolai funkció mentén történt meg a felújítás, így megfelelő hangszigetelés is készült, hogy a szomszéd házak lakóit ne zavarja az oktatás.

Ezekkel az oktatási célokkal teljes mértékben egyetértettek a 2019 előtt még ellenzékben lévő baloldali képviselők is – tette hozzá.

Nem várt fordulat

Olajos János arról is beszélt, hogy a 2019-es önkormányzati választást követően az új baloldali vezetés egyáltalán nem foglalkozott a már felújított épülettel. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy nem történt semmi ebben az ügyben, miközben a zeneiskola vezetője többször is jelezte a kerületi vezetés felé, hogy a korábbi megállapodás alapján készen állnak az átvételre.

A fordulat idén történt meg, amikor nagy sietséggel ki lett írva az új pályázat.

Olajos János szerint a pályáztatás körülményei mindenképpen több kérdést felvetnek. Egyetlen országos napilapban sem került meghirdetésre, csupán a kerületi honlapon lehetett megtalálni, de ott is csak keresés után. Mindez pedig szembemegy a kerületi 2012-es vagyonrendelettel is, amiben szintén szerepel, hogy országos elérésű orgánumokban is kötelező meghirdetni a pályáztatni kívánt ingatlant.

Olajos János arra is felhívta a figyelmet, hogy a Damjanich utcai ingatlan hirtelen megpályáztatása és bérbeadása azért is furcsa, mivel rengeteg ügyben semmi nem történt a kerületben az elmúlt két évben.

Jó példa erre annak a 25 önkormányzati bérlakásnak a megpályáztatása és felújítása, amit még 2020 márciusában hajtott végre az önkormányzat. A pályáztatás le is zárult, az érintettek meg is kapták a nyertes papírjukat, azonban az önkormányzat egyetlen lakást sem újított fel, így pedig csak remélni lehet, hogy a pályázat nyerteseinek van hol lakniuk, mert különben az utcán kénytelenek tengetni a napjaikat.

A előbbiek alapján ez a gyorsaság mindenképpen feltűnő – zárta szavait a szakember.

Évek óta nincs saját épületük

Az önkormányzat döntése ellen a Molnár Antal Zeneiskola is tiltakozott: „A VII. kerületi Molnár Antal Zeneiskola vezetősége, tanári kara, szülői munkaközössége és mintegy 600 tanulója megdöbbenve és elkeseredve vettük tudomásul, hogy hétfőn az erzsébetvárosi önkormányzat a tulajdonában álló Damjanich u. 4. szám alatti ingatlant előzetes értesítés nélkül a Várkonyi Zoltán Alapítvány részére adta át használatra. Megdöbbenésünk oka, hogy az épületet 2019-ben kimondottan a zeneiskola számára, zeneoktatási tevékenységre alkalmassá téve újíttatta fel az akkori önkormányzat. Ide kapcsolódik: Alkotóműhelyt, kulturális központot hoznak létre az Színház- és Filmművészeti Egyetem távozó oktatói.

Az épület felújítása bár 2019-ben elkészült, azt az önkormányzat a mai napig nem adta át a zeneiskola részére, és hétfő óta minden reményünket elvesztettük, hogy a kimondottan részünkre felújított épületben nagy múltú zeneiskolánk, mely a kerület legnagyobb létszámú, mintegy 600 gyermeket oktató nevelési intézménye, méltó székhelyre találjon. Iskolánk ugyanis évek óta saját épület nélkül, bérházi lakásokban és nyolc különböző telephelyen kénytelen megoldani a legfiatalabbak zenei nevelését, sokszor méltatlan körülmények között – tették hozzá.

Reméljük, hogy a kerület vezetése legalább annyira szívén viseli saját kerületi polgárainak zenei nevelését, mint a független színházi oktatás ügyét, és méltó megoldást kínál a zeneiskola tarthatatlan helyzetére” – írta Szemendri Gábor intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!