forró a helyzet

2021.09.21. 08:23

Háború kirobbanásától tartanak Délkelet-Ázsiában

Tengerjogi viták élezik tovább a konfliktust Kína és az Egyesült Államok között.

Washington, 2021. szeptember 16. Joe Biden amerikai elnök (k), Scott Morrison ausztrál miniszterelnök (b) és brit hivatali partnere, Boris Johnson (j) videokonferencia keretében tart sajtótájékoztatót a washingtoni Fehér Házban 2021. szeptember 15-én. A sajtóértekezleten bejelentették, hogy háromoldalú védelmi és biztonsági partnerséget hoztak létre. A három ország angol nevének rövidítésbõl AUKUS-nak elnevezett kezdeményezés elsõdleges céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása érdekében. MTI/EPA/Sipa USA pool/Oliver Contreras

Forrás: MTI/EPA/Sipa USA pool

Fotó: Oliver Contreras

Kínai katonai repülőgépek sértették meg a hétvégén Tajvan légterét. A légtérsértés napján haladt át a Tajvani-szoroson az amerikai haditengerészet „rutin járőrözést végző” rombolója. Tajvanon bejelentették: a következő öt évre csaknem kilencmilliárd dollárral növelik a katonai költségvetést a Kína jelentette súlyos fenyegetés miatt. Új szintre emelték a Japán és Vietnam közötti védelmi együttműködési partnerséget is egy múlt hétvégén Hanoiban aláírt megállapodással.

Érezhetően fokozódik a feszültség Délkelet-Ázsiában, s nem csillapította a kedélyeket az a múlt heti amerikai–ausztrál–brit bejelentés sem, miszerint Ausztrália nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól.

Ausztrália arra hivatkozik: új stratégiai környezettel szembesül a térségben. Augusztusi körútja során Kamala Harris amerikai alelnök a délkelet-ázsiai országok sanyargatásával vádolta meg Pekinget. Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök a múlt héten arra szólította fel a térség országait: ne engedjék a külső erők beavatkozását a régió belügyeibe.

Peking magának követeli az általa kijelölt tengeri vonalon belül fekvő területeket, amelyekre igényt tart Brunei, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam is. Kína mesterséges szigeteket létesített a tengerből kiemelkedő sziklazátonyokon és homokpadokon, előretolt helyőrségeket telepített oda. A térség halban gazdag, a tengerfenék alatt pedig gázmezők terülnek el. Mindemellett fontos kereskedelmi hajózási útvonalról van szó. Az amerikai haditengerészet gyakran tart ott a hajózás szabadságát nyomatékosító manővereket.

Az indiai- és a csendes-óceáni térség egyre kiemelkedőbb szerepet kap az Egyesült Államok és a Kína közötti nagyhatalmi versengésben.

James Stavridis, a NATO volt európai főparancsnoka idén áprilisban úgy vélekedett, Délkelet-Ázsiában megnőtt a veszélye annak, hogy a katonai erőfitogtatás valódi fegyveres konfliktussá alakul át az amerikai és a kínai haditengerészetek között.

Ha Kína a tengeren összecsap Vietnammal, Malajziával vagy a Fülöp-szigetekkel, az az Egyesült Államoknak ürügyet szolgáltat majd arra, hogy beavatkozzon, ez pedig közvetlen katonai konfliktust eredményezhet Kínával

– mondta a South China Morning Post hongkongi lapnak Csen Hsziang-miao (Chen Xiangmiao) politikai elemző.

Veszélyes az Egyesült Államoknak az a törekvése, hogy a NATO terjessze ki védelmi tevékenységét erre a térségre is, hiszen megnő annak a veszélye, hogy fegyveres konfliktus alakul ki

– vélekedik ugyancsak Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. A biztonságpolitikai szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta: a tengeralattjárókról szóló múlt heti bejelentés nem Ausztráliáról szól, hanem Kínáról, Kína bekerítéséről.

„Ehhez a törekvéshez azonban Nagy-Britannián kívül nem akarnak csatlakozni a NATO európai tagállamai, ezért Washington a katonai szövetség egységét is megzavarta” – utalt a francia–amerikai diplomáciai válságra.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök, Scott Morrison ausztrál miniszterelnök és brit hivatali partnere, Boris Johnson videókonferencia keretében tart sajtótájékoztatót a washingtoni Fehér Házban 2021. szeptember 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!