Lebukás

2017.12.19. 11:27

Hamis személyi iratokat állítottak ki egy fővárosi okmányirodában

Három ügyintéző ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség hamis személyi iratok kiállítása miatt – közölte az ügyészség kedden.

A vád szerint a három ügyintéző korábban honosított személyek adataival állított ki más személyek részére jogosulatlanul magyar hatósági igazolványokat – olvasható a közleményben.

Az ügy elsőrendű vádlottja 2014 és 2015 között anyagi ellenszolgáltatás fejében hivatali ügyintézésekben vállalt közreműködést. A három vádlott ügyintéző a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) egyik budapesti kirendeltségén dolgozott, egyikük kormánytisztviselőként, a másik két ügyintéző pedig főmunkatársi besorolásban.

A vád szerint az elsőrendű vádlott hivatali ügyintézései során ismerkedett meg a másod- és harmadrendű vádlottakkal, akikkel jó kapcsolatot alakított ki, majd később rávette őket arra, hogy az általa hozott ügyfelek részére más – korábban honosított – személyek adatainak felhasználásával hamis személyi okmányokat (személyi igazolványt, vezetői engedélyt, útlevelet) állítsanak ki.

A vád szerint a negyedrendű vádlott, bár nem az elsőrendű vádlott rábírására, de hasonló módon állított ki hamis okmányokat.

A hamis okiratok kiállításáért cserébe az egyik ügyintéző egy 120 ezer forint értékű, vidéki hotelbe szóló ajándékutalványt kapott az elsőrendű vádlottól.

A másod- és harmadrendű vádlottak a fentiekhez hasonló más bűncselekményt is elkövettek: azaz ismerősük, illetve hozzátartozójuk kérésére jogosulatlanul lekérdezték gépkocsik adatait a gépjármű-nyilvántartásból.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben hivatali vesztegetés, hivatali visszaélés, több rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!