Ország-világ

2020.09.13. 14:22

Háromgyermekes családanya az új miniszter

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton bejlentette: új tárca nélküli miniszteri pozíciót hoznak létre a családok védelme érdekében, és nincs más, aki alkalmasabb lenne erre a posztra, mint Novák Katalin, aki 2014 óta család- és ifjúságügyi államtitkárként dolgozik.

Budapest, 2020. augusztus 24. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédet mond a Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát önkormányzat-díj átadóján a belvárosi Akvárium Klubban 2020. augusztus 24-én. A Bonis Bona-díj célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is elismerjék a tehetséges fiatalokat segítő szakembereket és szervezeteket. Idén heten kaptak életműdíjat, és elismerést vehetett át ötven tehetséggondozó, -fejlesztő és -segítő szakember. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Magyar Nemzet bemutatta a magyar kormány új miniszterének eddig pályáját.

„Létrehozunk egy családügyekért felelős, családokkal foglalkozó tárca nélküli miniszteri pozíciót is. Az államtitkár asszony, Novák Katalin hatáskörét és lehetőségét meg kell növelnünk annak érdekében, hogy a családok életszínvonalát meg tudjuk majd védeni, és ezt a munkát majd neki kell irányítania október elsejétől” – jelentette be Orbán Viktor a köztelevíziónak adott interjúban szombaton.

Novák Katalin 2014 óta a magyar kormány család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, 2017 óta a Fidesz alelnöke, 2018 óta pedig országgyűlési képviselő. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán szerzett okleveles közgazdász diplomát, de részt vett számos nemzetközi képzésen is, például az Ecole Nationale d’Administration európai uniós képzésén a francia államigazgatási egyetem és a külügyminisztérium szervezésében.

2001 és 2010 között különböző főosztályokon dolgozott (Miniszteri kabinet, EU politikai kapcsolatok főosztály, EU kommunikációs főosztály, Európai együttműködési főosztály), majd 2010-től miniszteri tanácsadó lett a külügyminisztérium miniszteri kabinetjében. Itt volt 2012-ig, majd az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozott miniszteri kabinetfőnökként egészen 2014-es család- és ifjúságügyi államtitkári kinevezéséig.

Ahogy azt hivatalos oldalának bemutatkozójában kifejti:

„Háromgyermekes családanyaként jól tudom, mekkora gondot jelentenek azok a mindennapinak tűnő, de sokszor nagyon nehezen áthidalható feladatok, amelyeket egy, két vagy akár több gyermek felnevelése, a háztartás napi szintű vezetése jelent a munkavégzés mellett. Éppen ezért család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként elsődleges célomnak tartom azt, hogy az édesanyáknak megadjuk a választás lehetőségét, a szabadságot, hogy maguk dönthessenek arról, hogy mikor szeretnének visszatérni a munka világba, hogy megteremtsük a munka és magánélet közötti egyensúlyt, hogy valós segítséget adjunk a magyar fiatalok és családok élethelyzeteire.”

Novák Katalin szerint szintén fontos pillérei a családoknak a nagymamák, nagypapák, akik jelentős részt vállalnak unokáik felneveléséből. „Ez azonban csak úgy lehetséges, ha idős korunkat is aktívan, jó egészségben tölthetjük el. Nyugodt, méltó és kiszámítható életkörülményeket kell tehát teremtenünk a munkával töltött évek utáni időszakra is” – véli az államtitkár.

„Mindehhez elengedhetetlen volt, hogy a kormány a családok támogatását politikájának középpontjába állítsa” – fejti ki Novák. Ehhez hozzáteszi azt is: „Ma már számos intézkedéssel segítjük a magyar családok boldogulását, mert kollégáimmal együtt nap mint nap azon dolgozunk, hogy Magyarország valóban családbarát ország legyen. Ugyancsak kiemelt figyelmet igyekszem fordítani a magyar fiatalokra, Magyarország jövőjének alakítóira, akiket átfogó tehetségprogrammal segítünk céljaik, álmaik elérésében.”

A leendő miniszter 2019 óta a Nők Magyarországért Klub alapító-elnöke, valamint a Nők a Magyar Nemzetért Mozgalom elindítója. 2016-ban ő hívta életre a Fut a család projektet.

Novák Katalin három idegen nyelven (német, francia, angol) beszél felsőfokon, valamint spanyolul középfokon.

Borítókép: Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédet mond a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát önkormányzat-díj átadóján a belvárosi Akvárium Klubban 2020. augusztus 24-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!