büntetőeljárás

2019.03.22. 12:56

Hat évre ítélt el egy orosz bíróság egy ukrán fiatalt terrorizmusra való felbujtás miatt

Online levelezésben állt egy lánnyal, akit arról győzködött Ukrajnából, hogy robbantson fel egy házi készítésű pokolgépet.

Hat év szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság pénteken a 19 éves Pavlo Hribet, aki a vád szerint arra próbált meg rávenni egy Szocsiban élő diáklányt, hogy terrorcselekményt kövessen el a saját ballagási bankettjén.

Hribet 2017. augusztus 24-én Fehéroroszországban fogták el, és Krasznodarban tartották fogva. A fiatal a nyomozás megállapítása szerint 2017 márciusa és májusa között online levelezésben állt egy végzős szocsi lánnyal, akit arról győzködött Ukrajnából, hogy robbantson fel egy házi készítésű pokolgépet a június 30-án megrendezett köziskolai banketten, majd hagyja el Oroszországot.

Arról, hogy hogyan kell összeállítani és elhelyezni a robbanószerkezetet, a vádirat szerint az elítélt tájékoztatta a diáklányt. Hrib a bűncselekmény elkövetésekor az Ukrán Nemzetgyűlés – Ukrán Nemzeti Önvédelem (UNA-UNSZO) elnevezésű szélsőséges nacionalista szervezet tagja volt.

Hrib ügyvédje, Marina Dubrovina közölte, hogy ügyfele határozatlan idejű éhségsztrájkba lépett, amiért a fogva tartása alatt nem részesítették orvosi ellátásban, és nem engedték, hogy ukrán orvosok vizsgálják meg. Az elítélt korábban többször is panaszkodott az egészségi állapotára. Csütörtökön felfüggesztették a tárgyalást, és mentőt hívtak hozzá a bíróságra, mert hányingerre panaszkodott. Dubrovina szerint a kiérkező orvos idült gyomorhurutot és akut légúti vírusfertőzést állapított meg nála.

Vaszilij Pritula ukrán orvos megállapította, hogy Hrib állapota romlott az eljárás során. A büntetőeljárásokat nyomon követő, az észak-kaukázusi régióban működő megfigyelő bizottság a TASZSZ orosz hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az elítéltet, aki megelőző kezelés keretében gyógyszert szed, többször is megvizsgálták, mások mellett a rosztovi orvosi egyetem szakértői is.

Hrib jogi képviselője pénteken fellebbezést helyezett kilátásba a Rosztov-na-Donuban kihirdetett ítélet ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!