Működik a modellváltás

2021.09.27. 10:37

Hatalmas fejlődés előtt áll a Testnevelési Egyetem

A Testnevelési Egyetem (TE) preambuluma szerint hosszú távon Közép- és Kelet-Európa legmeghatározóbb testnevelés- és sporttudományi intézménye lesz – mondta a Testnevelési Egyetemet működtető, közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi elnöke, Mocsai Lajos a Magyar Nemzetnek.

A lap hétfői számában az elnök beszámolt arról, hogy először rendezte meg a Sport és innováció nemzetközi konferenciát a Testnevelési Egyetem (TE) a balatonboglári Nemzeti Kézilabda-akadémiával (NEKA) közösen.

A szeptember 15. és 17. között megtartott eseményen mintegy 80 témát húsz szekcióban tárgyaltak meg a résztvevők, emellett kerekasztal-beszélgetéseken világhírű sportolók, szövetségi kapitányok, hazai és nemzetközi sportszakemberek osztották meg tudásukat

– ismertette Mocsai Lajos.

A kuratóriumi elnök tájékoztatása szerint a kerekasztal-beszélgetések tematikájában szerepelt egyebek között a női sport, valamint a jelenleg működő akadémiai rendszer, az olimpiai eredményesség, a sportban megjelenő innovációs lehetőségek.

A sporttechnológia, a sportipar és a sportgazdaság napjainkban világszinten a legdinamikusabban fejlődő, innovatív területek

– jelezte.

Mocsai Lajos a találkozó nagy nemzetközi eredményeként említette, hogy az European University Sports Association és a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel, valamint a konferencia sporttudományos fejlesztési koncepciójáról. A szövetségek számára kiemelt téma volt a Healthy Campus, azaz az egészséges campus koncepciója – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az egyetemisták fizikai állapota komoly kívánnivalót hagy maga után Magyarországon is.

Mocsai Lajos az egyetemi modellváltásról elmondta:

a Testnevelési Egyetemet működtető közérdekű vagyonkezelő alapítvány tagjai között egyetértés alakult ki abban, hogy a sportot mind elméletben, mind a gyakorlatban a legmélyebben ismerő, felelősséget vállaló alapítványi közösségként működjenek.

A szakember, aki korábban hét évig volt a Testnevelési Egyetem rektora, rámutatott, hogy a Testnevelési Egyetemnek a magyar társadalom közérzete, fizikai aktivitása, valamint az egyetemen már igényként jelentkező napi testnevelés szempontjából is meghatározó szerepe van.

A kuratórium elnöke kiemelte: a preambulum rögzíti az intézmény iránt támasztott igényeket, ilyen például a legmagasabb szintű szakemberképzés, a napi testnevelés biztosítása egészen az egyetemig, a nemzet egészségmegőrzése életmód és életminőség viszonylatában, az utánpótláskorú fiatal magyar sportolók kiválasztása, valamint a magyar versenysportot támogató kutatási programok.

A tervekről kifejtette:

folytatják a képzési szakstruktúra reformját, a stratégiai ágazatként szereplő testkultúra, testi nevelés területe, valamint a polgárok jobblétét és életminőségét szolgáló igények szintén kiemelt szerepet fognak kapni.

Ezeken a területeken, az Innovációs és Technológiai Minisztériumon keresztül folytatott tárgyalások alapján, Mocsai Lajos óriási fejlődési potenciált lát. Elmondása szerint tervben van a TE mellett működő Science Park létrehozása, a kutatóközpontot a legmodernebb, csúcstechnológiás eszközökkel kívánják felszerelni.

Mocsai Lajos úgy vélte,

a százéves jubileumra, 2025-re a szerződés értelmében lezárul a tartalmi és az intézményfejlesztés, illetve elkészülnek a minőségi képzéshez szükséges sportlétesítmények fejlesztései.

Óriási munka közepén vagyunk, amelynek garanciáit a magyar kormány több oldalról is megerősítette – mondta. Jelezte:

egy ötéves középtávú és egy 25 éves hosszú távú koncepciótervet írnak alá a kuratórium képviseletében, amelynek megvalósulásával Közép- és Kelet-Európa legmeghatározóbb testnevelés- és sporttudományi egyeteme jöhet létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!