Súlyos állítás

2021.09.22. 18:22

Hatalmi ambíciói érdekében hazaárulásra készülhet Macron

Egy európai parlamenti képviselő arról beszélt egy brit lapnak, hogy Emmanuel Macron francia elnök felajánlotta Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsában betöltött posztját az EU-nak, ha cserébe a közösség országai támogatják az uniós hadsereggel kapcsolatos terveit.

French President Emmanuel Macron adjusts his face mask as he attends a video conference meeting held by the United Nations Security Council at the Elysee Palace in Paris, on February 23, 2021. (Photo by Christophe PETIT TESSON / POOL / AFP)

Forrás: Christophe Petit Tesson

Fotó: Pool / AFP

A Daily Telegraph nevű brit lapban megjelent egy cikk, amelyben komoly vádakat hoznak fel Emmanuel Macron francia elnök ellen – hívta fel a figyelmet az írásra a V4NA hírügynökség. Sandro Gozi olasz európai parlamenti (EP) képviselő arról beszélt a lapnak, a francia elnök arra készül, hogy Angela Merkel német kancellár visszavonulását kihasználva ő legyen a legbefolyásosabb európai vezető, és ennek érdekében szorosabb uniós katonai integrációra törekszik.

A lap úgy tudja, hogy

Emmanuel Macron felajánlotta az Európai Uniónak Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsában betöltött posztját, és cserébe azt kérte, hogy az EU országai támogassák az uniós hadsereggel kapcsolatos katonai terveit.

A brit lap arról is beszámol, hogy ez azért nagyon lényeges, mert Franciaország az egyetlen olyan uniós ország, amelynek állandó helye van a testületben, a többi uniós ország csak megfigyelői státusszal rendelkezik. Franciaországon kívül négy másik ország, nevezetesen az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kína és Oroszország rendelkezik állandó pozícióval és vétójoggal az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A Daily Telegraph arról is beszámol, hogy

Franciaország és Németország azt szeretné elérni, hogy az uniós tagállamokat megfosszák a közös külpolitikára vonatkozó tényleges vétójogtól, és helyette népességarányos szavazással döntsenek a vitás kérdésekben. Ezáltal Párizs és Berlin még nagyobb befolyásra tenne szert, néhány tagállam azonban feltehetően ellenezné ezt az ötletet.

A brit Konzervatív Párt tagja, Tobias Ellwood azt írta a Twitteren a hírrel kapcsolatban, hogy sürgős nemzetközi államvezetésre van szükség annak érdekében, hogy ellenőrizzék a növekvő megosztottságot, javítsák a kollektív döntéshozatalt és befogadó biztonsági stratégiákat dolgozzanak ki a növekvő fenyegetések visszaszorítására.

We should be under no illusions the ever dangerous state of flux the West is now in.

We require some urgent international statecraft to check growing division, repair collective resolve and design inclusive security strategies to contain growing threats. pic.twitter.com/mviyFRyUUh

A Konzervatív Párt egy másik tagja, Bob Seely úgy véli, hogy ha az EU hadserege aláássa a NATO-t, az súlyos következményekkel járhat, ami vagy az USA és Európa szétválasztását eredményezi, vagy olyan papírhadsereget eredményez, amely Európa olyan mértékű megalázó és veszélyes önsebzését követi el, amire nem volt példa az 1930-as években a fasizmus fellendülése óta.

2022 januárjától júniusig Franciaország tölti majd be az ENSZ soros elnökségi tisztségét, ami azt jelenti, hogy Emmanuel Macronnak még nagyobb befolyása lesz és kulcsfontosságú szerepet tölt majd be a kormányközi tárgyalásokon.

A cikk kitér arra is, hogy Franciaország és Olaszország szerint az Ausztrália, Amerika és Nagy-Britannia között kötött Aukus-paktum néven ismert partnerségi megállapodás újabb bizonyíték arra, hogy az EU-nak ki kell építenie autonómiáját, hogy sokkal kevésbé legyen kiszolgáltatva a megbízhatatlan USA-nak. Ezt azzal kapcsolatban állítják, hogy Ausztrália felrúgta azt a szerződést, amelyet 12 francia tengeralattjáró megvásárlásáról kötött a két ország. Az ügyből akkora diplomáciai botrány kerekedett, hogy Párizs visszahívta amerikai és ausztráliai nagyköveteit, és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter is arról beszélt egy televízióműsorban, hogy megtört Franciaország Ausztráliába vetett bizalma.

„C’est très symbolique. Il y a eu une rupture de confiance.”" target="_blank" rel="noopener noreferrer">@JY_LeDrian, ministre des Affaires étrangères, sur l’affaire du contrat de sous-marins rompus par l’Australie.

A Daily Telegraph cikkéről beszámolt a Twitteren a legnépszerűbb francia jobboldali politikus, Marine Le Pen is, aki szerint ha igaz, hogy Macron kész lemondani Franciaország ENSZ Biztonsági Tanácsában betöltött posztjáról, az hazaárulással ér fel, ha azonban nem igaz, akkor a francia államfőnek minél előbb meg kellene cáfolnia az állítást.

Si cette information est exacte il s’agit d’un acte de trahison envers la Nation. Si elle ne l’est pas Emmanuel Macron doit le dire et vite. MLP https://t.co/mq2vgOjeaQ

A hírt, amely szerint Franciaország megválna az ENSZ Biztonsági Tanácsában betöltött állandó tagságától, és azt az EU rendelkezésére bocsátaná, a francia elnöki hivatal egyelőre nem kívánta kommentálni.

Borítóképünkön Emmanuel Macron francia elnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!