súlyosbodó helyzet

2018.07.03. 17:02

Határa megnyitására kéri az ENSZ Jordániát

A világszervezet becslései szerint mintegy 40 ezer szíriai menekült vesztegel a sivatagban a két ország határánál.

„Felszólítjuk a jordániai kormányt, hogy tartsa nyitva határát, és a térségbeli országokat, hogy lépjenek az ügyben, és fogadják a menekülő civileket” – mondta egy sajtótájékoztatón Liz Throssell, a világszervezet Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szóvivője.

Az ENSZ hétfői közlése szerint összesen mintegy 270 ezren menekültek el a kormányerők és a lázadók között folyó harcok elől. A szíriai polgárháború fejleményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) kedden már 300 ezerre tette számukat. A menekültek legtöbbje az Izraellel és Jordániával határos szíriai településeken keresett menedéket.

Az OHCHR a Világélelmezési Programmal (WFP) és a Menekültügyi Főbiztossággal (UNHCR) együtt fordult Ammánhoz.

Andrej Mahecic, az UNHCR szóvivője a Deraában tapasztaltakkal kapcsolatban elmondta: ez a legnagyobb menekültáradat a térségben a 2011 óta tartó szíriai polgárháború kezdete óta. Hozzátette: tudatában vannak, hogy mára a jordániai lakosság 10 százalékát szíriai menekültek teszik ki, ennek ellenére azt kérik: tanúsítsanak még ennél is nagyobb szolidaritást a menekültek befogadását illetően.

A WFP bejelentette, hogy a Deraában tartózkodó civil menekültek közül több mint 200 ezret részesített sürgős segélyben, ugyanakkor – mint mondták – a helyzet egyre súlyosabb, tekintve, hogy a helyszínen dolgozó összes munkatársuk is kénytelen volt elmenekülni a harcok elől.

A korábban mintegy 1,2 millió szíriai menekültet befogadó Jordánia nemrég világossá tette: nem nyitja meg határát a Deraából menekülők előtt, mert egyszerűen már nem tud többet befogadni.

Hasonlóképpen reagált Izrael, amely megerősítette határvédelmét, ugyanakkor humanitárius segélyben részesíti a rászorulókat.

Az OSDH legutóbbi adatai szerint legkevesebb 132 civil, köztük 25 gyerek és 23 nő vesztette életét június 19. óta, miután a szíriai kormányerők az orosz légierő támogatásával megindították offenzívájukat a felkelők ellen Deraában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!