Pályázati lehetőségek

2017.07.04. 14:39

Hátrányos helyzetű diákok továbbtanulását segíti a kormány

Már lehet jelentkezni a hátrányos helyzetű, köztük a roma diákok iskolai előmenetelét segítő Útravaló ösztöndíjprogram idei pályázataira.

Mediaworks Online / MTI

A középiskola elvégzését és az érettségi megszerzését támogató pályázatokat ismertetett keddi budapesti sajtótájékoztatóján Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Az Út a középiskolába című pályázatra 7. és 8. osztályos, míg az Út az érettségihez című kiírásra középiskolás fiatalok jelentkezhetnek.

Az államtitkár elmondta: az Útravaló ösztöndíjprogram e két pályázatára 1,6 milliárd forintos uniós forrás áll rendelkezésre. Ebből csaknem 9-10 ezer diák kaphat – a tanulmányi eredménytől függően – 7-14 ezer, illetve 8-15 ezer forintos havi támogatást tíz hónapig, felkészülésüket pedig mentorok segítik.

Czibere Károly arról beszélt, hogy a befogadó iskolák mellett szükség van ösztönző támogatásokra, amelyek javítják a tanulók eredményességét és csökkentik iskolai lemorzsolódásukat. Szerinte az iskolának a tanuló és a társadalom számára is életen át kamatozó „beruházásnak, befektetésnek” kell lennie. A kormány ezt segíti egyebek mellett az ingyenes tankönyvvel és a díjmentes étkeztetési programmal, a tanodákkal vagy az ösztöndíjrendszerrel – fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet, hogy a diákoknak a legnagyobb kockázatot az oktatási rendszer elhagyására az iskolatípusok közötti váltás jelenti. Szerinte ennek egyik oka lehet, hogy a szülők nem tudják a váltással járó többletköltségeket finanszírozni, ezért van szükség az ösztöndíjakra.

Az Út a középiskolába és az Út az érettségihez című pályázat beadási határideje szeptember 15-e. Tavaly 9200 diák élt valamelyik ösztöndíjjal, közülük mintegy 7100 roma. Az Útravaló ösztöndíjprogramban további két lehetőség is nyitva áll a diákok előtt: az Út a szakmához és az Út a diplomához című kiírás. 

Káli-Horváth Kálmán, a sajtótájékoztatót befogadó Budapesti Református Cigány Szakkollégium igazgatója arra hívta fel a figyelmet, akkor is érdemes tanulni, ha rövid távon nem tűnik jó megoldásnak, hogy a mélyszegénységben élő fiatal további éveket töltsön tanulással. Közölte azt is, hogy az általa vezetett intézmény augusztus 4-ig várja a hátrányos helyzetű, roma főiskolások és egyetemisták jelentkezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!