terrorizmus

2018.04.05. 19:53

Házi őrizetbe került egy vak férfi Franciaországban

Már a 2015-ös párizsi merényletsorozat után is gyanúsnak ítélték.

Előállított a francia rendőrség csütörtökön egy, az állambiztonságra veszélyesnek tartott emberek nyilvántartásában szereplő 24 éves örmény vak férfit a dél-franciaországi Perpignan egyik imaházánál, majd avignoni otthonában házi őrizetet rendeltek el ellene – közölte a helyi prefektúra.

A férfi gyanús viselkedésével és mintegy húsz mobiltelefonjával keltette fel a muzulmán imaház híveinek a figyelmét, akit riasztották a rendőrséget. A kivonuló rendőrök az imaház közelében előállították az örmény férfit és lopás gyanúja miatt őrizetbe vették. A férfi ellen a perpignani ügyészség indított eljárást.

A gyanúsított április 30-ig érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az állambiztonságra veszélyesnek tartott emberek titkosszolgálati nyilvántartásába, azaz az S kartonba a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozatot követően került be a neve.

A helyi pefektúra az őrizetbe vételt követően elrendelte a férfi elzárását az országból való kiutasítása céljából, a fellebbviteli bíróság pedig házi őrizetbe helyezte az otthonában.

Az örmény férfit egyébként a párizsi merényletek éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapot keretében 2015. november 16-án egyszer már házi őrizetbe helyezték, miután a támadásokat követően otthonában tartott házkutatások során mintegy száz mobiltelefont és ugyanennyi USB-kulcsot találtak nála.

A belügyminisztérium adatai szerint a rendkívüli állapot két éve alatt 754 házi őrizetet rendelt el a rendőrség, annak feloldása óta a 2017. november 1-én életbe lépett új terrorelhárítási törvény keretében pedig eddig 36-ot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!