Életveszélyben

2019.03.24. 08:37

Kikötött Norvégiában a bajba jutott Viking Sky luxushajó

Kikötött több száz emberrel a fedélzetén bajba került Viking Sky nevű luxushajó a norvégiai Molde kikötőjében, miután egy napig hánykolódott tehetetlenül a tengeren.

Stranded passenger that were rescued by helicopter from the cruise ship Viking Sky are pictured on March 23, 2019 on the west coast of Norway near Romsdal. - Emergency services said on March 23, 2019 they were airlifting 1,300 passengers off a cruise ship off the Norwegian coast. The Viking Sky cruise ship sent an SOS message due to "engine problems in bad weather", southern Norway's rescue centre said on Twitter, while police reported the passengers would be evacuated by helicopter. (Photo by Odd Roar Lange / NTB Scanpix / AFP) / Norway OUT

Forrás: NTB Scanpix / AFP

Fotó: Odd Roar Lange

A norvég hatóságoknak 479 embert sikerült helikopterrel kimenteni a hajóról, mielőtt felfüggesztették a mentést, hogy a hajót bevontassák Molde kikötőjébe. Emil Heggelund, a parti őrség tisztségviselője elmondta, hogy a hajó 100 méternyire volt attól, hogy zátonyra fusson, és a parttól 900 méterre sikerült lehorgonyoznia.

Az NRK norvég rádióadó beszámolt róla, hogy a norvég lobogó alatt hajózó tengerjárót két vontatóhajó Molde kikötőjébe szállította. A mentőcsapatok elmondták, hogy a luxushajó négy motorjából hármat sikerült beindítani.

A Viking Sky motorjai előző nap meghibásodtak egy szigetekkel és sziklaszirtekkel szabdalt, veszélyes norvégiai partszakasz közelében. A tengerjáró irányíthatatlanul sodródni kezdett More og Romsdal megye partjainak közelében a szárazföld felé, és délután két órakor vészjelzést adott le. Később a legénységnek az egyik motort sikerült beindítania, és a hajót a partoktól két kilométerre lehorgonyozták. Hajók és helikopterek siettek a Viking Sky segítségére, de a mentést nehezítette, hogy a viharos tengeren óránkénti 70 kilométeres sebességű szél fújt, és 6-8 méteres hullámok tomboltak.

A korszerű, 2017-ben vízre bocsátott hajó a Viking Cruises csoport tulajdona, és a vállalat weboldala szerint 930 utas fogadására képes. A tengerjáróval 915 utas és 458 fős legénység indult útnak.

A cruisemapper.com honlap adatai szerint a Viking Sky március 14-én futott ki a nyugat-norvégiai Bergen városból 12 napos utazásra, amelynek során Narvik, Alta, Tromsö, Bodo és Stavanger városokban állt meg. Az utazás kedden ért volna véget a nagy-britanniai Tilbury kikötőjében.

Eközben kimentették a 9 fős legénységet a Hagland Captain nevű teherszállító hajóról, amelynek motorja szintén elromlott szombaton, miközben útban volt a Viking Sky felé – közölte az NTB norvég hírügynökség.

Borítókép: A hajó kimentett utasai megérkeznek a szárazföldre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!