Hivatali visszaélés

2020.06.19. 11:46

Hét év börtönre ítélték Soros emberét Észak-Macedóniában

Hivatali visszaélés miatt első fokon hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy szkopjei bíróság Katica Janeva, volt észak-macedón különleges ügyészt. Az egy évvel ezelőtt kipattant visszaélési botrány másik szereplőjét, Bojan Jovanovszkit 9 év letöltendő börtönre ítélték csütörtökön pénzmosás és nyomásgyakorlás miatt.

Forrás: V4NA

Zoran Zaev volt észak-macedón kormányfő emberét tavaly augusztusban tartóztatták le, mert a vád szerint anyagi haszonszerzés céljából visszaélt hatalmával, amikor dokumentumokat semmisített meg annak érdekében, hogy egy ügy gyanúsítottjainak helyzetén javítson. Katica Janeva különleges ügyészként elkövetett tetteivel nemcsak saját magát, hanem másokat is jelentős haszonhoz juttatott – számolt be a V4NA.

A szkopjei sajtó tavaly nyáron kezdett cikkezni Janeva vélelmezett hivatali visszaéléseiről. Július közepén elfogták a „Boki 13” néven ismertté vált Bojan Jovanovszki egykori valóságshow-sztárt, mert a gyanú szerint védelmi pénzt követelt olyan neves emberektől, akik a törvénnyel való összeütközés gyanújába keveredtek. „Boki 13” cserébe azt ígérte, elintézi, hogy az igazságszolgáltatás előtt enyhébb bánásmódban részesüljenek. Egy üzletembertől például 8 millió eurót kért azért, hogy lezárják az ellene folyó eljárást.

Nem sokkal Jovanovszki letartóztatása után – két hónappal hivatali idejének lejárta előtt – lemondott a különleges ügyész. A szkopjei sajtó már akkor arról írt, hogy a két eset nem független egymástól. Sajtóhírek szerint Janeva volt Jovanovszki igazságügyi kapcsolata, akin keresztül el tudta intézni, hogy bizonyos emberek a várhatónál enyhébb büntetést kapjanak. Jovanovszkit csütörtökön első fokon kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték pénzmosás és nyomásgyakorlás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!