Járvány

2020.05.20. 06:27

Egy évig is várhatunk az uniós lélegeztetőgépekre

Egyetlen lélegeztetőgépet sem sikerült még vásárolnia az Európai Bizottságnak a közös beszerzési rendszer márciusi elindítása óta. A járványban kulcsfontosságúnak számító orvosi berendezésből eközben Magyarország egymaga 3062 darabot hozatott be Kínából.

Berlin, 2020. március 26. Lélegeztetõgépre kapcsolt orvosi gyakorlóbábu a berlini Vivantes Humboldt klinikán 2020. március 26-án. A koronavírus-járvány miatt jelentõsen megnõtt az igény a lélegeztetõgépek iránt. MTI/EPA/Clemens Bilan

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Clemens Bilan

Márciusban az Európai Parlament honlapján is közzétették a hírt, miszerint az unió összesen 50 millió euró értékben vásárol orvosi eszközöket és berendezéseket a tagállamok kórházai számára egy közös beszerzés keretében, abban bízva, hogy ennek köszönhetően előnyösebb helyzetből tárgyalhatnak majd a piacon. Az EU polgári védelmi eszközén, a rescEU-n keresztül felállított rendszernek az lett volna a lényege, hogy a Covid–19 járvány elleni fellépéshez szükséges védőfelszerelések, tesztek és lélegeztetőgépek a gyors beszerzésük után mielőbb eljuthassanak a koronavírus által leginkább érintett tagállamokba − emlékeztet a Magyar Nemzet.

A The Guardian április közepén arról írt, hogy az EU beszerzési rendszere nem igazán volt sikeres. Maszkokat, köpenyeket és kesztyűket ugyan tudtak úgy vásárolni, hogy azok 2–18 héten belül beérkezzenek, de egy kiszivárgott bizottsági dokumentum szerint ennél sokkal lassabb a lélegeztetőgépek beszerzése. A gyártó cégek hosszú 10 és 52 hét közötti határidőre vállalták csak a szállítást – derült ki akkor, ahogyan az is, hogy néhány héten belül csak bizonyos berendezések válnak elérhetővé, „a nehéz piaci helyzet miatt”, amely hosszabb gyártási és szállítási időt igényel. Jaume Duch, az Európai Parlament szóvivője április közepén mégis úgy nyilatkozott, hogy a polgári védelmi mechanizmus keretében az EU országai gyorsan hozzáférhetnek az orvostechnikai eszközök, például lélegeztetőgépek és védőmaszkok készletéhez.

Az Európai Bizottság legutóbb a Philips holland elektronikai óriással írt alá szerződés lélegeztetőgépek vásárlásáról, ahogyan tették ezt korábban más, orvosi berendezéseket gyártó céggel. A Reuters, amely erről hírt adott, emlékeztetett:

a közös beszerzés keretében még egyetlen lélegeztetőgépet sem szállítottak egyetlen tagországba sem.

A Magyar Nemzet kérdésére az Európai Bizottság szóvivői irodáján azt mondták:

még most sem tudják megmondani, melyik tagállamba, mikor és mennyi lélegeztetőgépet tudnak szállítani a közös beszerzés részeként.

A lélegeztetőgépek ügyében a beszerzési eljárást március 17-én kezdték meg, több beszállítói szerződést már aláírtak, a tagállamok pedig most adhatják le a konkrét megrendeléseiket.

Közben a járvány a legtöbb európai országban lecsengeni látszik, igaz, senki nem tudja megmondani, lesz-e második hulláma. A lap megkeresésére az Emmiben így fogalmaztak:

akkorra érkeznének meg a lélegeztetőgépek, amikor várhatóan már nincs járvány, és addigra a hazai gyártás is elkezdődik.

A lélegeztetőgépek azonban kulcsfontosságúak az új koronavírus által okozott tüdőgyulladás miatt kritikus állapotba kerülő betegek kezelésében.

Számos európai ország nem is várt az unióra, hanem saját maga vette a kezébe a beszerzést. Magyarországon ez olyannyira sikeres volt, hogy az elmúlt hetekben 3062 lélegeztetőgépet hoztunk be Kínából.

A cél ennek megduplázása, hogy még felkészültebbek legyünk egy akár még erősebb járványhullámra. Mint Szijjártó Péter külügyminiszter fogalmazott, Magyarország hosszú távú védekezésre rendezkedik be.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!