Ország-világ

2020.09.20. 11:41

Megkezdi őszi ülésszakát a parlament

A képviselők kedden folytatják a munkát, a háromnapos ülés a rákövetkező hétfőn zárul.

A házelnök napirendi javaslata alapján a hétfőn 13 órakor kezdődő ülésen elsőként a közelmúltban elhunyt egykori képviselőkről – Kósáné Kovács Magda (MSZP), Keleti György (MSZP) és Somogyi Tamás (MDF) – emlékeznek meg.

A napirend előtti felszólalásokat követően a családokért felelős tárca nélküli miniszteri posztra jelölt Novák Katalin teheti le esküjét.

A parlament ezután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavalyi szakmai tevékenységéről szóló beszámolóról határoz, majd a független Hadházy Ákos mentelmi ügyében dönt.

A koronavírus-járványra tekintettel várhatóan továbbra sem interpellálnak képviselők, ugyanakkor az azonnali kérdések ezúttal is a megszokottnál kétszer hosszabban, 120 percben hangozhatnak el.

Az első ülésnap két javaslat általános vitájával zárul. Szó lesz a hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelméről, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) idei költségvetéséről.

Kedden további nyolc indítványt tárgyal a Ház. Több nemzetközi szerződés mellett terítékre kerül a Magyarországon élő nemzetiségek helyzete, valamint egyes vagyonkezelő alapítványokról és az azoknak történő vagyonjuttatásról szóló javaslat.

A parlament ülése szeptember 28-án, hétfőn ér véget, amikor azonnali kérdések és kérdések hangozhatnak el.

Az Országgyűlés házbizottsága legutóbbi állásfoglalásában arra kérte a képviselőket, hogy önkéntesen tartsák be a hivatali dolgozókra nézve kötelező járványügyi szabályokat. Ezen rendelkezések értelmében kizárólag 37,2 fokos testhőmérséklet alatt lehet belépni a törvényhozás épületébe, ahol kötelező a maszk használata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!