Járvány

2020.03.08. 08:21

Hétre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

A Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt álló egyik iráni diáknál és egy magyar nőnél diagnosztizálták a fertőzést új koronavírus-fertőzést (COVID-19) a tegnapi esti eredmények szerint.

A member of the Airport Medical Service takes a temperature reading from staff members with a digital thermometer at Budapest's Liszt Ferenc Airport on February 5, 2020 during a presentation for the press. - The international airport prepared special control measures to prevent the spread of the coronavirus. The outbreak that has infected over 24,000 people and killed nearly 500 in mainland China has forced many stores and factories to close and airlines to cancel flights. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Attila Kisbenedek

Mindketten a már korábban új koronavírus pozitív betegekhez kapcsolódó járványügyi kontaktkutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe. Velük együtt hazánkban 7 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 4 iráni, 1 brit, és 2 magyar állampolgár – írja a koronavirus.gov.hu.

A 6. fertőzött egy 22 éves iráni férfi, a SE Egészségtudományi Kar hallgatója, aki a Magyarországon elsőként diagnosztizált iráni gyógyszerészhallgatóval együtt egy születésnapi partin vett részt február 28-án.

Az ő esetében már az első laboratóriumi vizsgálat pozitívnak bizonyult.

A 7. beteg annak a brit férfinak az 59 éves magyar felesége, aki Milánóban fertőződött meg és jelenleg a debreceni Kenézy Gyula Kórházban részesül kórházi ellátásban.

A nőbetegnél csak a 2. laboratóriumi vizsgálat igazolta az új koronavírus okozta fertőzést.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. A népegészségügyi hatóság kikérdezi őket is, ahogy minden egyes fertőzöttet, hogy az elmúlt két hétben hol és kikkel álltak szoros kapcsolatban. Összesen tehát eddig két magyar új koronavírus-fertőzöttről tudunk: egy 70 éves, idős, beteg férfiről és a brit beteg magyar feleségéről.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: koronavir[email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Borítókép: az egyik dolgozót vizsgálják a Liszt Ferenc repülőtéren

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!