lopott áru

2017.09.05. 19:56

Híres festményeket szereztek vissza német rendőrök

Georg Baselitz világhírű német festő 15 lopott művét találta meg a német rendőrség, a visszaszerzett alkotások együttes értéke 2,5 millió euró (765 millió forint).

A bajor ügyészség keddi közleménye szerint a festményeket és grafikákat 2015 júniusa és 2016 márciusa között lopta el egy 39 éves düsseldorfi férfi, aki egy műalkotásokra szakosodott fuvarozócégnél dolgozott. A zsákmányt egy 51 éves férfinak és 26 éves fiának adta tovább, akik szintén a fuvarozó szakmában dolgoznak.

A tettesek jóval a piaci ár alatt próbálták eladni a képeket, de ez csak egyetlen esetben sikerült nekik, egy másik esetben viszont éppen ezzel keltették fel egy biztosítótársaság figyelmét, amely értesítette a rendőrséget.

A bűnözők összesen 19 művet loptak el, négy kép még hiányzik, ezek együttes értékét 130 ezer euróra teszik.

A tulajdonos kérésére a hatóság nem árulta el, hogy kitől lopták el az értékes műalkotásokat, sem azt, miként sikerült ilyen hosszú időn át folytatni a műgyűjtemény megdézsmálását.

Georg Baselitz szászországi születésű festő és szobrász az egyik legsikeresebb kortárs képzőművész. Első műveit még a szocialista realizmus stílusában alkotta az egykori kommunista Kelet-Németországban, később azonban Nyugat-Berlinben felfedezte az absztrakt művészetet. Világhírt szerzett neki a nácizmus idején elutasított neo-expresszionizmus újjáélesztése, különösen híresek fejre állított festményei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!