hivatali eskü

2021.11.25. 17:22

Hivatalba lépett Romániában a Nicolae Ciuca vezette nagykoalíciós kormány

A PNL által jelölt Nicolae Ciuca kabinetjében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke tárca nélkül tisztséget tölt be.

Hivatalba lépett Romániában a Nicolae Ciuca liberális miniszterelnök vezette nagykoalíciós kormány, miután a kabinet tagjai csütörtökön letették a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt.

A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult kormánynak csütörtökön kétharmados többséggel szavazott bizalmat a parlament.

Az elnöki hivatalban tartott beiktatási szertartás alkalmával Klaus Iohannis államfő megállapította, hogy a politikai válság véget ért, a világjárvány, az energetikai válság azonban nem, a polgároknak pedig megoldásokat várnak.

Az elnök szerint nemcsak megoldandó gondok, hanem példátlan lehetőségek is várnak az új kormányra, hiszen a nemzeti helyreállítási terv keretében jelentős összegeket lehet közhasznú beruházásokra fordítani.

Iohannis elismerte: nem volt könnyű olyan koalíciót létrehozni, amelynek pártjai eddig egymás ellen harcoltak, de most széles parlamenti többséggel rendelkező, erős kormány jött létre, amelyet arra buzdított, hogy teljesítse a választók elvárásait.

A PNL által jelölt Nicolae Ciuca kabinetjében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke tárca nélküli, Sorin Grindeanu, a PSD elnökhelyettese pedig a közlekedési tárca vezetésével is megbízott miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölt be.

A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD-nek 9, a miniszterelnöki posztot az első másfél évben elfoglaló PNL-nek 8, az RMDSZ-nek pedig – a kormányfőhelyettesen kívül – 3 minisztere van a kormányban.

Az 2024-es parlamenti választásokig érvényes, csütörtökön aláírt koalíciós megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva tölti be a kormányfői tisztséget, Ciuca tehát másfél év múlva, 2023 májusában átadja helyét a PSD miniszterelnök-jelöltjének.

A Ciuca-kabinet tagjai az eskütétel után informális találkozó és közös fotó erejéig átvonultak a kormánypalotába. A kormányfő korábbi bejelentése szerint az első hivatalos kormányülésen költségvetés-kiigazítást hajtanak végre, egyebek mellett azért, mert az egészségügyi tárcának nincs már fedezete a decemberi bérek kifizetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában