harcok

2019.08.22. 15:24

Humanitárius folyosót nyitott a hadsereg Hama tartományban

A civilek így távozni tudnak a lázadók uralta területekről.

A szíriai kormány csütörtökön tudatta, hogy humanitárius folyosót nyitott a középnyugat-szíriai Hama tartományban azoknak a civileknek, akik távozni akarnak a lázadók uralta területekről, amelyek jelenleg a szíriai kormányerők Oroszország támogatásával folytatott offenzívájának célpontjai.

A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint a hadsereg által az észak-hamai Szurán városában létesített humanitárius folyosón keresztül az emberek átléphetnek a felkelők uralta északnyugati területekről a szíriai kormány ellenőrzése alatt álló területekre.

A szíriai külügyminisztérium egy meg nem nevezett forrása az állami hírügynökségnek azt mondta, hogy a térségből távozó civileknek biztosítják a szállást, az élelmiszert és az egészségügyi ellátást.

Egy, a szíriai háború eseményeit nyomon követő szervezet szerint a kormányerők szerdán teljes egészében visszaszerezték az ellenőrzést a kulcsfontosságú Hán Sejkún városa felett, az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány déli részén. A hadsereg előrenyomulása lehetővé teszi a kormányerőknek, hogy ostrom alá vegyenek újabb, a lázadók által uralt területeket a szomszédos Hama tartományban.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak Hama és Idlíb tartományban, előbbi tartományt csaknem teljes egészében el is foglalták a kormányerők azóta. Idlíb még csaknem teljes egészében a felkelők és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadista ernyőszervezet uralma alatt áll. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ága volt.

Az ENSZ legutóbbi adatai szerint az elmúlt négy hónapban legalább 500 civil halt meg tüzérségi és légitámadásokban a térségben, s 576 ezren kényszerültek elmenekülni, 72 ezren közülük augusztusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!