válságsújtotta ország

2021.03.09. 10:48

Ideiglenes oltalmazottakká váltak a menekült venezuelaiak

Ideiglenes oltalmazotti státuszt kap az Egyesült Államokban az a mintegy 320 ezer ember, aki a káoszba süllyedt Venezuelából menekült az országba – közölte az amerikai kormány.

A tájékoztatás szerint Joe Biden elnök kormányzata felülvizsgálja a dél-amerikai ország vezetésének elszigetelését célzó szankcióit, és egyeztetni fog a nemzetközi partnerekkel a nyomásgyakorlás erősítése érdekében, így próbálva kikényszeríteni a szabad és tisztességes választásokat. Kiemelték: az érintettek hazatérése nem biztonságos a fennálló körülmények miatt.

Biden a tavalyi elnökválasztási kampányban ígéretet tett arra, hogy győzelme esetén az Egyesült Államok menedéket fog nyújtani

a gazdasági összeomlás, humanitárius válság és belpolitikai káosz sújtotta Venezuelából érkezők számára. A bejelentett intézkedés értelmében a már az országban tartózkodó venezuelaiak kérelmezhetik az ideiglenes, egyelőre másfél évre szóló tartózkodási és munkavállalási engedélyt.

Donald Trump előző amerikai elnök több felszólítás ellenére sem rendezte a venezuelaiak jogi státuszát. Ugyanakkor jelentősen szigorította az országot sújtó gazdasági korlátozásokat Nicolás Maduro államfő 2018-as választási győzelmét követően, amelynek eredményét a Nyugat nem ismeri el.

„Az Egyesült Államok nem siet a szankciók feloldásával. De azt fel kell ismerni, hogy az egyoldalú büntetőintézkedések az elmúlt négy évben nem hoztak eredményt” – mondta egy névtelenséget kérő amerikai kormányzati tisztségviselő. Hozzátette,

a Maduro-rezsim megtanulta kijátszani az olajszektort célzó korlátozásokat,

ezért új stratégiát kell kidolgozni a szövetségesekkel, és azt is fontos garantálni, hogy a szankciók a vezetőket sújtsák, s ne okozzanak fölösleges szenvedést a lakosságnak. A súlyos gazdasági és politikai válsággal küzdő Venezuelából eddig mintegy ötmillióan menekültek el, a többség a környező államokba, de sokan kötöttek ki például Floridában is. A hiperinflációtól és devizahiánytól szenvedő ország alig tud élelmiszert, gyógyszereket és a mindennapi élethez szükséges árukat importálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!