Ország-világ

2021.05.12. 12:48

Így működik majd a védettségi igazolvány applikációja

A mobilalkalmazás célja, hogy minden magyar állampolgár számára egyszerű és kényelmes megoldást nyújtson a koronavírus elleni védőoltások igazolására.

Nyíregyháza, 2021. május 3. Egy nő felmutatja védettségi igazolványát egy belvárosi edzőterem vendégpultjánál Nyíregyházán 2021. május 3-án. A beoltottak számának növekedésével életbe lépett új szabályok értelmében a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyíltak a koronavírus-járvány miatt bezárt vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

„Aki a koronavírus elleni védőoltását megkapta, oltottságát – az oltási igazolvány mellett – elektronikus applikációval is igazolhatja majd” – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont, hangsúlyozva: az EESZT-mobilalkalmazás célja, hogy minden magyar állampolgárnak egyszerű és kényelmes megoldást nyújtson a koronavírus elleni védőoltások igazolására akár androidos, akár iOS-es okostelefont használ.

A tájékoztatás szerint

az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az illető koronavírus elleni védettségét. Az alkalmazás az oltott nevét, az érintett taj-számát, az oltás idejét, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg,

az adatok hitelesítése pedig QR-kóddal történik, aminek az érvényességét egy erre a célra kifejlesztett másik alkalmazással lehet majd ellenőrizni (EESZT Covid Control).

Az alkalmazás használatáról szólva közölték azt is: az applikációt az első használat során az EESZT-ben regisztrálni kell. Ehhez elsőként be kell lépni az EESZT lakossági portáljára KAÜ-azonosítással (ügyfélkapu, e-személyiigazolvány, telefonos azonosítás), ahol a regisztráció néhány lépését elvégezve az alkalmazás használatra kész.

A regisztráció során továbbá meg kell adni egy hatjegyű PIN-kódot, a mobileszközön az alkalmazás használatához csak ezt a PIN-kódot kell használni.

Amennyiben a regisztrált felhasználó ezt elvégezte, az applikáció használata a következő lépésekből áll:

  • a bejelentkezés a hatjegyű PIN-kóddal;
  • a Covid-oltásigazolás nevű menüpont kiválasztása;
  • amennyiben van megfelelő oltás, megjelennek az arról szóló információk.
  • A Koronavírus Sajtóközpont végül kiemelte, hogy

    mind a plasztikkártya, mind a mobilapplikáció alkalmas az oltás tényének az igazolására, de a korábbi betegségből eredő védettséget – az érvényes jogszabályok szerint – csak a plasztikkártya jelzi,

    hozzátéve, hogy abban az esetben pedig, ha az állampolgár egyáltalán nem rendelkezik védőoltással, úgy az alkalmazás egyértelműen jelzi majd annak hiányát.

    Borítókép: Egy nő felmutatja védettségi igazolványát egy belvárosi edzőterem vendégpultjánál Nyíregyházán 2021. május 3-án. A

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!