megállapodás

2018.09.06. 15:29

India csúcsfegyvereket vásárolhat az USA-tól

Aláírták Újdelhiben az Egyesült Államok és India közötti fegyvereladásról szóló, kulcsfontosságúnak ítélt szerződést csütörtökön, amellyel India csúcstechnológiájú katonai eszközöket vásárol Washingtontól.

Az üzletről Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és James Mattis védelmi miniszter egyezett meg indiai kollegáival Újdelhiben.

Az erről szóló találkozót előzőleg már kétszer elhalasztották, miután a két ország közti kapcsolatok feszültebbé váltak, amiért India olajat vásárolt Irántól, illetve miután az Egyesült Államok szankciókkal fenyegette meg Indiát, mert katonai felszerelést vásárolt Oroszországtól.

A Kommunikációs, Együttműködési és Biztonsági Egyezmény (COMCASA) kulcsfontosságú védelmi technológiához és magas biztonsági fokú kommunikációs technológiához juttatná Indiát a két ország hadserege közti szorosabb együttműködés keretében – közölték hivatalos források.

„A katonai-védelmi kérdésekben való együttműködés az Egyesült Államok és India stratégiai partnerségi megállapodásának legfontosabb része és a kétoldalú kapcsolatok fő mozgatórugója” – mondta nyilatkozatában Nirmala Szithamaran indiai védelmi miniszter a találkozót követő közös sajtótájékoztatón.

A megbeszélések során szóba került a résztvevők közt az Indo-csendes-óceáni térség biztonsága is, elsősorban tengeri szempontból.

„Egy szabad és tisztességes Indo-csendes-óceáni térség Ázsia és Dél-Kelet-Ázsia minden országának előnyére szolgál, ez tehát jelenleg a legfontosabb kérdés”- közölte Pompeo.

Szóba került még a találkozó során a regionális biztonság, beleértve az afganisztáni és az észak-koreai helyzetet, illetve a terrorizmus elleni harcban való együttműködés magasabb szintre emelése és a gazdasági kapcsolatok erősítése – közölték magas rangú hivatalos személyek. Szusma Szvarádzs indiai védelmi miniszter pedig a találkozó utáni nyilatkozatában hozzátette, hogy kollégáival tárgyalt a Pakisztán felől beszivárgó terrorizmusról és a Trump-kormányzat amerikai munkavállalói vízumok megszigorításával kapcsolatos rendelkezéseiről is.

Mike Pompeo és James Mattis előzőleg Pakisztánban járt, ahol Pompeo kijelentette: „reméli, hogy lefektették az alapját az előrehaladásnak”, azonban azt is hozzátette, hogy hosszú út áll még a két ország előtt.

Az Egyesült Államok a múlt héten 300 millió dollár, Pakisztánnak szánt segély kifizetését tagadta meg. Előzőleg Washington hosszú ideje bírálta Iszlámábádot, amiért nem lép fel kellőképpen a tálibok, illetve az afgán és amerikai erőket a könnyen átjárható határ túloldaláról támadó más dzsihadista lázadók ellen. Az Egyesült Államok és Afganisztán azzal gyanúsítja Pakisztánt, hogy befolyásos titkosszolgálata (ISI) révén olyan szélsőséges csoportokat támogat, mint az afganisztáni tálibok és a Hakkáni-hálózatbeli szövetségeseik. Iszlámábád tagadja a vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!