Iszlám állam

2018.07.23. 22:17

Irak átadja a 15 évesnél fiatalabb, elfogott dzsihadista gyermekeket származási országuknak

Irakban az Iszlám Állam által önkényesen „kalifátusa fővárosának” kikiáltott Moszul 2017 júliusi felszabadítása óta több mint 30 ezer gyanúsítottat – férfit, nőt és gyerekeket egyaránt – vettek őrizetbe.

Irak átadja a 15 évesnél fiatalabb, elfogott dzsihadista gyermekeket és a harcokban aktívan nem résztvevő feleségeket származási országuk hatóságainak – mondta hétfőn az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjújában Hisám el-Alávi, Irak hágai nagykövete.

Irakban az Iszlám Állam által önkényesen „kalifátusa fővárosának” kikiáltott Moszul 2017 júliusi felszabadítása óta több mint 30 ezer gyanúsítottat – férfit, nőt és gyerekeket egyaránt – vettek őrizetbe az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel való feltételezett kapcsolata miatt. Sokukat később bizonyítékok híján szabadon engedték.

Irakban két különleges bíróságon tárgyalják a szélsőséges iszlamisták ügyét: az egyik Moszulban, a másik Bagdadban található. Utóbbi bíróságon folytatják a terrorszervezethez külföldről csatlakozott dzsihadisták ügyeinek tárgyalását. A szunnita szélsőséges szervezethez az elmúlt években mintegy 80 országból csatlakoztak, a szomszédos országoktól kezdve Marokkón át Oroszországig és Pakisztánig.

Az iraki terrorellenes törvény értelmében halálbüntetés vagy életfogytig tartó börtönbüntetés szabható ki arra, aki támogatja az Iszlám Államot, vagy tagja annak.

Bár az Iszlám Állam által korábban uralt iraki és szíriai területeket magában foglaló „kalifátus” 2017-ben gyakorlatilag összeomlott, a szélsőségesek még ellenőrzésük alatt tartanak főként lakatlan sivatagi területeket Szíria délnyugati és keleti, illetve Irak északi részén, valamint egy sávban a környékbeli Havídzsa város közelében. Megfigyelők szerint a dzsihadisták áttértek a gerilla-hadviselésre, és továbbra is hajtanak végre támadásokat szórványosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!