Járvány

2021.03.10. 21:07

Iraki zarándokok ezrei dacoltak a járványügyi intézkedésekkel Bagdadban

A hívők a biztonsági erők által felhúzott szögesdróton is átjutottak.

Feketébe öltözött síita zarándokok ezrei dacoltak szerdán a koronavírus-járvány nyomán elrendelt hatósági intézkedésekkel Bagdadban, a főváros északi részén lévő Kadimíja szentélyhez igyekezve, ahol Músza al-Kadím imám sírja található.

A hívők a biztonsági erők által felhúzott szögesdróton is átjutottak. A hatóságok attól tartanak, hogy a járvány újabb hullámát hozhatja magával az évente megrendezett egyhetes zarándoklat, amelynek várható csúcspontja a síita iszlám egyik kiemelt személyiségének számító Kadím imám halálának emléknapján lesz.

A nap folyamán gránátot dobtak a zarándokok közé a bagdadi Imám-híd közelében. A robbanásban egy nő életét vesztette és tizenegy hívő megsebesült. Egyelőre egy terrorszervezet sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként. A híd a Tigris folyó két partján lévő Adhamíja és Kadimíja városrészeket köti össze, előbbit túlnyomó részben szunniták, utóbbi pedig síiták lakják.

Irakban a koronavírus korábbinál jóval fertőzőbb mutánsai, különösen a brit vírusvariáns megjelenése miatt péntektől vasárnapig teljes karantént rendeltek el éjszakai kijárási tilalommal a mostani hét végéig. A nem létszükségleti cikkeket árusító üzleteket, a mecseteket és az iskolákat is bezáratták.

A korlátozások ugyanakkor nem tántorították el a zarándokokat.

A zarándoklat rendes esetben évente milliókat vonz Bagdadba.

A 38,4 millió lakosú Irakban a járvány kitörése óta 740 472 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 13 645-en hunytak el a kórban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!