ki lehet a vevő?

2019.08.26. 14:29

Irán már el is adta a Gibraltárból elengedett tartályhajója olaját

Irán eladta a Gibraltárból elengedett Adrian Darya-1 (korábban Grace-1) nevű tartályhajóban tárolt olajat – derült ki az iráni kormány szóvivőjének hétfői nyilatkozatából.

Szavait az IRIB iráni állami televízió idézte. A szóvivő nem nevezte meg az olajszállítmány vásárlóját. A tanker 2,1 millió hordó iráni nyersolajat szállít, amelynek értékét korábban 130 millió dollárra (38,6 milliárd forintra) becsülték.

A brit királyi haditengerészet július 4-én tartóztatta fel az akkor még Grace-1 nevet viselő tankhajót, amelyet azzal gyanúsítottak, hogy az európai uniós szankciók megsértésével nyersolajat szállít Szíriába.

A tartályhajó augusztus 18-án kapott engedélyt a távozásra, amikor Teherán szavatolta, hogy a 2,1 millió hordós terhet nem Szíriába viszik.

Az Egyesült Államok többször kérte Gibraltártól, hogy ne engedje távozni a tartályhajót, és az amerikai igazságügy-minisztérium lefoglalási parancsot adott ki a hajó ellen az Iránnal szembeni amerikai szankciók alapján. Washington szerint a tanker annak az iráni Forradalmi Gárdának a tulajdona, amelyet terrorszervezetként tart nyilván. Gibraltár elutasította az amerikai kérvényt arra hivatkozva, hogy az amerikai szankciókat nem lehet az Európai Unió területén alkalmazni.

Az Adrian Darya egy ideig a görögországi Kalamatába tartott, de az amerikai külügyminisztérium nyomást gyakorolt Athénra, hogy ne fogadja a tankert. Ezt követően a hajó a törökországi Mersin felé vette az irányt.

A Refinitiv Eikon kereskedelmi platform hétfői térképes adatai szerint az Adrian Darya már nem tart a török partok felé, holott a múlt hét végén ezt jelölte meg célpontként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!