atomalku

2018.09.26. 22:00

Irán nem akar háborút az amerikaiakkal

A szerdai tanácskozást az iráni elnök „jó előrelépésnek” nevezte, ugyanakkor aláhúzta, hogy Iránnak nagyobb elvárásai vannak, s további intézkedéseket vár.

Irán nem akar háborút az amerikaiakkal a Közel-Keleten – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök szerdán az ENSZ-ben.

Hangsúlyozta: Irán addig marad a nukleáris programjáról kialkudott többhatalmi megállapodás részese, míg ez az érdekeit szolgálja.

Az Egyesült Államoknak a megállapodásból történt kiválását követően az egyezmény maradó tagjaival – Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal, Németországgal, illetve az Európai Unió képviselőivel – tartott szerdai tanácskozást az iráni elnök „jó előrelépésnek” nevezte, ugyanakkor aláhúzta, hogy Iránnak nagyobb elvárásai vannak, s további intézkedéseket vár.

A novemberben visszaállítani tervezett amerikai büntetőintézkedésekkel kapcsolatban megjegyezte, azokban nincs semmi újdonság, a teheráni vezetésre gyakorolt pszichológiai nyomásgyakorlást szolgálják.

Donald Trump amerikai elnök májusban felmondta az úgynevezett atomalkut, s elrendelte a ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Szerdán, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) előtt mondott beszédében Trump további büntetőintézkedéseket jelentett be, hogy „választ adjanak Irán kiterjedt rosszindulatú viselkedésére”.

Dzsavád Zarif iráni külügyminiszter szerdán Twitter-üzenetben úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok visszaélt szerepével az ENSZ BT-ben, s ezzel még inkább elszigetelődött.

Ali Dzsafári dandártábornok, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka is úgy vélekedett, hogy Trumpnak az ENSZ Közgyűlésen mondott beszéde, amelyben a saját teljesítményét dicsérte a világ összegyűlt vezető politikusai közül többen elnevették magukat, jelzi az Egyesült Államok elszigeteltségét. „Láttátok és hallottátok nevetésüket” – hangsúlyozta Dzsafári, akit a iráni hírügynökség idézett.

„A gúny üzenete, a töredező látszat, illetve az Egyesült Államok növekvő elszigeteltsége, s ez nagy politikai szégyen volt” – mondta Dzsafári. „Biztos lehetsz benne, hogy Irán és az egész térség lakossága nevet a teljesen hamis és képtelen állításaidon, de ezt sajnos nem hallhatod ilyen távolról” – intézte szavait a dandártábornok Trumphoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!