Ország-világ

2021.04.12. 17:05

Ismét a kínai vakcinát támadja az oltásellenes baloldal

A Kínai Járványügyi Központ vezetőjének hétvégén tett kijelentései nyomán újra feléledt az oltásellenes hangulat a baloldalon.

Az oltásellenes baloldal politikusa, Vadai Ágnes ismét támadást indított a hazánkban is alkalmazott kínai oltóanyag, a Sinopharm vakcinája ellen, miután egy szombati sajtótájékoztatón a Kínai Járványügyi Központ vezetője arról beszélt, hogy miképpen lehetne javítani az oltások hatásosságát – írja a Magyar Nemzet. A nemzetközi média által félremagyarázott nyilatkozatra Vadai Ágnes is ráharapott, aki a kormánytól várt magyarázatot a sajtótájékoztatón elhangzott kijelentésekre. „A Kínai Járványügyi Központ vezetője elismerte, hogy a vakcináik nem elég hatékonyak. Nos? Valaki a kormányból reagálna erre a hírre?” – írta a közösségi oldalán a DK politikusa.

Miután a kínai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az oltások hatékonyságának növelése érdekében fontolóra veszik a különböző technológiával készült védőoltások használatát, illetve felmerült a vakcinázási folyamat minél jobbá tétele érdekében az adagok számának, valamint az adagok beadása között eltelt időnek a változtatása is,

az operatív törzs hétfőn úgy reagált, hogy egyelőre nem indokolt a kínai vakcina kapcsán az oltási terv változtatása, de amennyiben ezzel kapcsolatos tudományos adat szükségessé teszi, természetesen változtatni fognak.

Gyurcsány és Fekete-Győr is cáfolták az oltásellenességet

Vadai posztja azért is különösen érdekes, mivel az elmúlt hetekben éles váltás következett be a baloldali pártok kommunikációjában. Vasárnap maga Gyurcsány Ferenc, a baloldali összefogás vezére volt az, aki „Oltásellenes a dédnagymamátok térdkalácsa!” felütésű " target="_blank" rel="noopener noreferrer">bejegyzésben számolt be a Publicus Intézet felmérésének eredményéről, amely szerint a baloldali pártok szavazói körében magasabb a védőoltások elfogadottsága, mint a kormánypárti szavazók körében, sőt szintén Gyurcsány Ferenc volt az is, aki márciusban megkérdőjelezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt valóban a kínai vakcinával oltották-e be.

Az oltásellenességet igyekezett cáfolni a hétvége folyamán Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is, amikor videóüzenetben szólította fel a miniszterelnököt, hogy az ellenzékkel közös videóban álljon ki az oltások népszerűsítéséért.

Majd miután a kormányzati kommunikációtól elutasító válasz érkezett, Fekete-Győr arról " target="_blank" rel="noopener noreferrer">posztolt, hogy szerinte a magyar kormánynak fontosabb a propaganda, mint az emberélet, illetve a baloldal oltásellenességét hangsúlyozó kormányzati kommunikációra reagálva azt írta: „akkor ki az oltásellenes?”. Ugyanakkor Fekete-Győr András januárban még a kínai oltóanyag ellen hergelt a Facebookon, és azt írta: „Kínai vakcina: előbb a kormánytagokat oltsák be.”

A tökéletes beismerő vallomás

Varga Zoltán (DK) egyik ATV-s szereplése is a baloldal kommunikációs zavarára utal,

ugyanis nemrégiben a DK szóvivője az ATV reggeli műsorában szólta el magát, amikor a műsorvezető rákérdezett, hogy miért törölték a kínai oltás betiltása ellen indított petíciójukat: „Azt azért látni kell, hogy egyrészt mi nem konkrétan egy vakcina ellen kampányoltunk” – mondta az ellenzéki politikus.

Korábban Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP politikusa keveredett ellentmondásba az ATV-ben. Bangóné azt próbálta kifejteni, hogy a baloldali pártok is az oltás mellett állnak, de azt szeretnék, hogy a magyar kormány kérje a keleti vakcinák engedélyeztetését az Európai Gyógyszerügynökségtől. Amikor azonban a műsorvezető felhívta a figyelmét arra, hogy az oltóanyagok engedélyezését az orosz és a kínai gyártók tudnák kérni,

az MSZP-s politikus ismét ott kötött ki, hogy a magyar kormány emberkísérletet végez, mivel 60 éven felülieket is beoltanak a kínai készítménnyel.

Célkeresztben a kínai vakcina

Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben a baloldal mindent megtett annak érdekében, hogy oltáspártinak állítsa be magát, ahogyan azt a Magyar Nemzet korábban megírta, Vadai Ágnes nevéhez köthető az a dokumentum is, amely az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével nem rendelkező kínai oltóanyag használatát próbálta ellehetetleníteni. A javaslatot ötven baloldali képviselő írta alá. Az erről szóló parlamenti javaslatot még január 25-én, az ellenzéki összefogás politikusainak kézjegyével ellátva nyújtották be az Országgyűlés házelnökének, és azóta sem vontak vissza.

Februárban derült ki, hogy a baloldali pártok milliókat költöttek a Facebook hirdetőrendszerében az orosz és a kínai oltóanyagokat támadó kampányra, a DK pedig még petíciót is indított, hogy ne lehessen a kínai oltóanyagot alkalmazni,

mert azt egyelőre nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség. Miután azonban az orosz Szputnyik V oltóanyagának uniós engedélyezését Angela Merkel német kancellár is sürgetni kezdte, az orosz vakcina lekerült a baloldal feketelistájáról és a kínai oltóanyagot vették célba.

„A baloldal aljas politikai számításból dolgozik azon, hogy elhúzódjon a járvány, ebből remélnek politikai hasznot” – mutatott rá Hollik István korábban a baloldali politikusok és pártok által a keleti vakcinák ellen irányuló kampányra. A politikus az is kiemelte, hogy a magyar kormány keleten és nyugaton egyaránt tárgyal annak érdekében, hogy minél több oltóanyag érkezzen az országba és mihamarabb oltást kapjon minden olyan állampolgár, aki igényt tart rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!