bűncselekmény

2018.02.20. 05:27

Ismét bíróság elé kell állnia a volt perui elnöknek

Ismét bíróság elé kell állnia az államfői kegyelemmel börtönből szabadult Alberto Fujimori volt perui elnöknek, mert a limai büntetőtörvényszék kedden egy új eljárást rendelt el hat földműves 1992-ben történt meggyilkolása miatt.

A limai büntetőbíróság a Twitteren közölte: az államfői kegyelem csak azokra a bűncselekményekre vonatkozik, amelyekért Fujimorit elítélték, de nem az 1992-ben történtekre. A perui ügyészség ugyanis eljárást kezdeményezett a volt elnökkel és további 22 vádlottal szemben a földművesek halála miatt, akikkel szintén halálosztagok végeztek.

A 79 éves Fujimori 1990 és 2000 között volt Peru elnöke. Mintegy nyolc éve az emberi jogok megsértése és korrupció miatt 25 év börtönre ítélték, de tavaly decemberben kegyelmet kapott Pedro Pablo Kuczynski jelenlegi államfőtől, ennek keretében büntetését elengedték. Fujimorit 2009 áprilisában a többi között 25 ember halálosztagok általi meggyilkolásában találták vétkesnek.

Az államfői kegyelem heves tüntetéseket váltott ki a dél-amerikai államban és politikai válsághoz vezetett. A döntés bírálói egy háttéralkut sejtenek a történtek mögött. Kuczynski államfő ugyanis az egész térséget besározó Odebrecht-botránnyal kapcsolatos korrupciós vádakba keveredett, ami miatt alkotmányos vádeljárást indítottak ellene. A várakozásokat megcáfolva azonban nem támogatta az ellenzéki többségű perui parlament a hivatalban lévő államfő menesztését. A többi között Fujimori fia és a volt elnök politikai táborához tartozó további képviselők is három nappal az amnesztia előtt nemmel szavaztak a Kuczynski politikai sorsáról döntő voksoláson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!