Demonstráció

2017.09.16. 08:54

Ismét egy fekete fiatal halála miatt tüntettek egy amerikai városban

A rendőröket téglával is megdobálták.

Két rendőrtisztet kórházba szállítottak, miután a tüntetők téglákkal dobálták meg őket a Missouri amerikai szövetségi állambeli St. Louisban, az egyik tiszt sérülése súlyos – írta a körzeti rendőrség a Twitteren helyi idő szerint pénteken.

St. Louisban azért vonultak utcára több százan, mert a bíróság felmentett egy fekete fiatalt agyonlövő volt rendőrt. A tüntetők becsengettek Lyda Krewson demokrata polgármesterhez, majd betörték házának egyik ablakát, és vörös festéket öntöttek az épületre. A rendőrség könnygázzal próbálta meg feloszlatni a tiltakozókat, akik üvegekkel és kövekkel dobálták meg őket. A hatóságok tizenhárom embert állítottak elő.

A bíróság pénteken felmentette a gyilkosság vádja alól Jason Stockley volt rendőrtisztet, aki még 2011-ben egy rendőri intézkedés során agyonlőtte a 24 esztendős Anthony Lamar Smith-t. A 36 éves rendőr fehér bőrű, áldozata afroamerikai volt. Stockley ügyvédje azzal érvelt, hogy védence önvédelemből cselekedett.

A helyi fekete közösség vezetői szintén hitetlenkedve fogadták a bírói döntést.

„Szomorú vagyok és sebzett”

- mondta egy interjúban a szintén afroamerikai Clinton Stancil tiszteletes, aki szerint mindazonáltal „erre a döntésre számítani is lehetett”. A tiszteletes hozzátette:

„Ferguson óta semmi előrelépés nem történt, a rendőrök változatlanul büntetlenül gyilkolhatnak”

A szintén Missouriban lévő Ferguson városában 2014 augusztusában a szintén afroamerikai Michael Brown fegyvertelen tinédzsert lőtte agyon egy fehér rendőr, Darren Wilson. A rendőr ellen vádat sem emeltek, mire a városban véres összecsapásokba torkolló tüntetések kezdődtek, és az Egyesült Államok több nagyvárosán tüntetéshullám söpört végig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!