puccs

2018.04.13. 10:50

Ismét több török katona ellen adtak ki elfogatóparancsot

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát vádolja a hatalomátvételi incidensért. A hivatalos álláspont szerint a terrorszervezetnek nyilvánított hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderőbe is. Gülen következetesen tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

A pénteki művelet központja a közép-törökországi Konya és környéke volt, de a rendőrségi fellépés további 33 tartományra kiterjedt. A mostani elfogatóparancsokat a gülenista mozgalom korábban őrizetbe vett tagjainak vallomásai alapján adták ki. Az érintettek állítólag a kadétok beszervezéséért és irányításáért voltak felelősek a gülenista mozgalmon belül.

Törökországban az elmúlt 20 hónap alatt több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret – köztük katonákat – pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez. A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem a mozgalom feltételezett tagjait és támogatóit is, ami miatt számos nemzetközi bírálat érte Ankarát.

A török védelmi minisztérium legutóbbi összesítése értelmében eddig – 150 tábornokot és 4630 tisztet beleértve – a haderő legkevesebb 8570 tagját menesztették állásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!