Kompromisszum

2017.07.25. 08:59

Izrael eltávolítja a fémérzékelő kapukat a Mecsetek teréről

Az izraeli biztonsági kabinet úgy döntött, hogy a jeruzsálemi Mecsetek terére vezető utakról eltávolítják a fémdetektoros kapukat, amelyek felállítása feldühítette a muszlimokat.

Jeruzsálem, 2017. július 16. Izraeli határrendõrök az al-Aksza mecsetnek és az aranykupolás Sziklamecsetnek otthont adó Mecsetek terének bejáratánál felállított, új fémérzékelõ kapuk elõtt 2017. július 16-án. Két nappal a két izraeli rendõr életét kioltó óvárosi merénylet után az izraeli hatóságok újra megnyitották a muzulmán imádkozók elõtt a Mecsetek terét, de az esetleges fegyverek kiszûrésére a biztonsági erõk detektoros kapukat telepítettek térre vezetõ városkapuknál. (MTI/EPA/Abir Sultan)

A kabinet keddre virradó éjjel jelentette be, hogy a detektoros kapuk helyett más, „fejlettebb technológiát” fognak alkalmazni. Az izraeli média korábban azt jelentette, hogy nagy felbontású, a takarásban lévő tárgyak érzékelésére is képes kamerák válthatják fel az ellenőrző kapukat. A kabinet hétfőn több órán át tanácskozott a témáról. Döntése szerint a terv megvalósításáig az izraeli hatóságok fokozzák a biztonsági erők jelenlétét a szent hely körül. Az AP amerikai hírügynökség már a bejelentés előtt közzétett olyan képeket, amelyeken látszott, hogy munkások érkeznek a helyszínre a biztonsági kapuk leszerelésére.

Az izraeli média hétfői beszámolói szerint a lépés összefügg az Izrael jordániai nagykövetségén vasárnap történt halálos incidens rendezésével. Az incidens miatt, amelyben egy izraeli biztonsági őr agyonlőtt két jordániai férfit, az izraeli kormány azonnal evakuálni akarta a nagykövetség minden dolgozóját, mert attól tartott, hogy Ammánban zavargásokhoz, a követség épületének megtámadásához vezetnek a történtek. Jordánia azonban ragaszkodott ahhoz, hogy az őr csak a nyomozás lezárulta után távozhat az országból. Az izraeli média értesülései szerint az ügyben olyan kompromisszum rajzolódott ki, amelynek értelmében Jordánia hozzájárult a biztonsági őr hazamenekítéséhez, Izrael viszont cserébe vállalta a Jeruzsálemben konfliktus forrásává vált fémdetektorok eltávolítását.

Hírügynökségek hétfő este azt jelentették, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és II. Abdalláh király közvetlenül tárgyalt egymással, és telefonos megbeszélésükön utóbbi azonnali intézkedéseket sürgetett a Mecsetek tere körüli stabilitás helyreállítása érdekében, külön kitérve a biztonsági kapuk eltávolításának szükségességére.

Izrael és a muzulmán országok viszonya az elmúlt napokban rendkívül feszültté vált a biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatt, amelyeket a hatóságok Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terére vezető utakon állítottak fel nemrég, miután ott palesztin támadók tíz napja megöltek két rendőrt. Jordánia vasárnap azzal a kéréssel fordult az arab országokhoz, hogy sürgősen tartsanak külügyminiszteri tanácskozást a jeruzsálemi helyzet megvitatására.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek terén áll az iszlám harmadik legszentebb létesítménye, az al-Aksza mecset, de a tér a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban itt állt az ő legszentebb helyük, a jeruzsálemi Szentély. Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet, az al-Aksza mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alá került, és a szent hely körüli békét a kényes status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.

(Borítóképünkön izraeli határrendőrök a Mecsetek terének bejáratánál felállított fémérzékelő kapuk előtt még július 16-án. Fotó: MTI/EPA/Abir Sultan.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!