hackerek

2020.05.19. 13:30

Izraeli kibertámadás béníthatott meg egy iráni kikötőt

A hajóforgalmat és az áruszállítást összehangoló számítógépes rendszer összeomlott.

Izraeli kibertámadás béníthatta meg a hónap elején az iráni Sahíd Radzsí kikötőt – jelentette külföldi forrásokra hivatkozva a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet kedden.

A Hormuzi-szorosban, Bandar-Abbász iráni tengerparti városában található kikötő forgalma május 9-én állt le váratlanul, miután a hajóforgalmat és az áruszállítást összehangoló számítógépes rendszer összeomlott. Amerikai sajtóértesülés szerint izraeli kiber-ellentámadás okozta a komputerek többnapos zavart eredményező leállását.

Meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztviselők szerint Izrael a „rendkívül pontos” és súlyos károkat okozó akcióval egy április 24-i, sikertelen iráni kibertámadást torolt meg, amely az ország ivóvízellátásában próbált károkat okozni – írta a ynet. Az incidenst ismerő tisztviselők szerint az ismeretlen, feltételezhetően iráni hekkerek a vízelosztást és a szennyvízkezelést ellenőrző izraeli számítógépeket vették célba, valamint azt a rendszert, amely a klór és más vegyi anyagok hozzáadását szabályozza.

A kibertámadást időben észlelték és megakadályozták, még mielőtt jelentős károkat okozott volna.

Az izraeli vízügyi illetékesek gyorsan intézkedtek, és azonnal megváltoztatták az érintett számítógépek jelszavait. A nyomozás később kiderítette, hogy amerikai és európai szerverek közbeiktatásával zajlott az iráni kibertámadás.

2011-ben az Egyesült Államok és az izraeli hírszerző ügynökségek egy Stuxnet nevű számítógépes vírus segítségével tönkretették az iráni urándúsító centrifugákat, ezzel megzavarták és évekkel visszavetették Irán nukleáris programját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!