Ország-világ

2020.11.09. 21:04

Január elsejétől indul Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja

A kormány családtámogatási programjának szinte minden elemére igaz, hogy minél több a gyermek, annál több a pénz, a támogatás – jelentette ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter expozét tart az otthonteremtési akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosítások vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 5-én.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Novák Katalin hangsúlyozta:

január elsejétől Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja indul, amelynek célja, hogy az emberek még jobb körülmények között tudják nevelni gyermekeiket.

Új elemként említette, hogy az új értékesítésű ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra csökken, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt ingatlanok pedig illetékmentesek lesznek.

Novák Katalin várakozásai szerint a támogatások közül az otthonfelújítási program lesz a legnépszerűbb, mert sokan vannak olyan élethelyzetben, hogy nem szeretnének költözni, meglévő ingatlanjukat kívánják korszerűsíteni. Úgy fogalmazott: most ezeknek a kiadásoknak a felét odaadjuk, hárommillió forintig.

A miniszter beszélt arról is, hogy

a családtámogatási program elemei a babaváró támogatás, a csok, a csok-kölcsön, az illetékmentesség, a szülő édesanya diákhitelének részbeni vagy teljes elengedése a gyermekvállalás előtt álló fiataloknak olyan perspektívát jelent, amilyen sosem volt még.

Az illetékmentességről azt is megjegyezte, hogy az ingatlan értékének 4 százalékát jelentő megtakarítást egyformán vehetik igénybe a gyermeket vállaló, illetve már nevelő családok, valamint egyedülálló szülők is.

Novák Katalin szólt arról is, hogy

a támogatások egymásra épülnek, logikusan következnek egymásból, tehát az egyik nem üti ki a másikat.

A miniszter azt reméli, hogy ismételten százezrek otthonteremtését tudják segíteni, emellett a program az építőipar fellendítésén keresztül a gazdaságot is élénkíti, ami a költségvetés bevételeit is növeli.

Novák Katalin a demográfiai tendenciáról szólva kifejtette: jelenleg Magyarországon másfélszer annyian kötnek házasságot, mint tíz éve, a válások száma hatvanéves mélyponton van, 2010 óta Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv az Európai Unió országai közül.

Véget kell vetnünk annak az évtizedek óta tartó trendnek, hogy évről évre Magyarország határain belül és az összmagyarság vonatkozásában is többen halnak meg, mint ahányan születnek

jelentette ki.

Leszögezte azt is, hogy amíg Magyarországnak polgári kormánya lesz, addig a családosokat, a gyermeket várókat és nevelőket minden lehetséges eszközzel támogatni fogják.

A szerencsi időközi választásra vonatkozó kérdésre Novák Katalin azt mondta:

Koncz Zsófia személyében a Fidesz-KDNP nagyon jó jelöltet indított.

A baloldali összefogás ezzel szemben egy katasztrofális, alkalmatlan, nyíltan antiszemita, a cigányokkal nem tisztelettel bánó jelöltet állított ki közölte a miniszter, aki szerint ez sokat elárul a 2022-es országgyűlési választások előtt.

Novák Katalint kérdezték az Európai Néppárt (EPP) és a Fidesz viszonyáról is, amelyről közölte: a nagyobbik kormánypárt a néppártra olyan potenciálisan erős pártszövetségként tekint, amelynek meglenne a lehetősége, hogy az Európai Parlament legnagyobb politikai erejeként érdemben jó irányba tudja befolyásolni az Európában zajló folyamatokat.

Sajnálatos módon nem feltétlenül él ezzel a lehetőségével jegyezte meg.

Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter expozét tart az otthonteremtési akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosítások vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!