Hadgyakorlat

2020.10.10. 15:22

Japán hadihajókat irányított a Dél-kínai-tengerre

Japán egy helikopterhordozót és egy tengeralattjárót vezényelt a Dél-kínai-tengerre.

A tokiói védelmi tárca közlése szerint a hadi eszközöket gyakorlatozás céljából rendelték ki pénteken, tengeralattjáró-támadás elhárítását modellezik.

A hadgyakorlat pontos helyszínét nem közölték, csak annyi derült ki, hogy a járművek készleteit a vietnami Cam Ranh-öbölben töltik újra a hétvégén.

A kínai állami Global Times napilap szombaton azt írta, Peking ellenzi, hogy bármely állam katonai műveleteket hajtson végre a Dél-kínai-tengeren, mert az, mint fogalmaztak, nem járul hozzá a térség békéjéhez és biztonságához.

A Dél-kínai-tenger energiahordozókban gazdag vizeit szinte teljes egészében Kína követeli magának. Ugyanakkor kisebb-nagyobb területi igényt jelentett be Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan és Vietnam is.

Az Egyesült Államok azzal vádolta Kínát, hogy militarizálja a Dél-kínai-tenger ügyét, és megfélemlíti a vele szomszédos ázsiai országokat.

Pénteken a kínai katonai szóvivő azt állította, hogy a John McCain amerikai rombolót észlelték a Dél-kínai-tengeren, a vitatott hovatartozású Paracel-szigetek közelében, ezért felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartózkodjon az efféle provokatív lépésektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!