Járvány

2020.12.04. 05:51

Joe Biden egészségügyi főtanácsadónak kérte fel Anthony Faucit

A várható amerikai elnök kijelentette, hogy be fogja magát oltatni az új típusú koronavírus elleni vakcinával.

Joe Biden várható amerikai elnök egészségügyi főtanácsadónak kérte fel helyi idő szerint csütörtökön Anthony Faucit, a koronavírus-járvány elleni küzdelem kormányzati munkacsoportjának tagját.

A várakozások szerint januárban hivatalba lépő Biden arról számolt be a CNN hírtelevíziónak adott interjújában, hogy a járványügyi szakember továbbra is az amerikai allergológiai és fertőző betegségek országos intézetének igazgatója maradna, de emellett felkérte, hogy legyen az egészségügyi főtanácsadója, illetve tagja az új kormányzat „Covid-csapatának”.

Joe Biden kijelentette, hogy be fogja magát oltatni az új típusú koronavírus elleni vakcinával, amikor Fauci azt mondja neki, hogy az biztonságos, és „örömmel” sort kerítene erre a nyilvánosság előtt a közbizalom erősítésének érdekében.

Hasonlóan nyilatkozott korábban három volt amerikai elnök, Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama is.

Biden emellett elmondta, beiktatásakor arra fogja kérni az amerikaiakat, hogy onnantól kezdve száz napon át viseljenek védőmaszkot a közterületeken, mivel ez jelentősen visszaszorítaná a járvány terjedésének ütemét.

Eközben Gavin Newsom, Kalifornia demokratapárti kormányzója bejelentette, hogy egy-két napon belül szigorú korlátozásokat vezetnek be a több mint 40 milliós lakosságú állam legnagyobb részében. Az egyes régiókra vonatkozó pontos intézkedéseket a kórházak intenzív osztályainak szabad kapacitásai alapján határozzák meg.

A friss tájékoztatás szerint az érintett régiókban bezárják egyebek mellett a bárokat, illetve a nem létfontosságú üzleteket és szolgáltatásokat, az éttermekben pedig csak elvitelre lehet majd rendelni. Emellett a lakhely elhagyására és a gyülekezésre is korlátozások fognak vonatkozni. „Ha nem lépünk most, akkor túlterheltté válik az egészségügyi rendszerünk” – mondta.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb tájékoztatása szerint csütörtökön több mint 210 ezer újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttet és 2900 halálos áldozatot regisztráltak az Egyesült Államokban, ami mindkét adatot illetően új rekordnak számít a járvány kezdete óta.

A világon a legtöbb fertőzöttet és halálos áldozatot az Egyesült Államokból jelentették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!