Ország-világ

2021.03.12. 06:16

Jól megy a Czeglédy Ügyvédi Irodának

A Czeglédy ügyvédi iroda képviseli Zalaszentgrót önkormányzatát egy ingatlan-visszaszerzési ügyben. Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc ügyvédje állítólag fel is tűnt a településen.

Budapest, 2019. május 7. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselõ, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) képviselõjelöltje érkezik a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én. Az NVB nem függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát. MTI/Balogh Zoltán

Fotó: Balogh Zoltán

Úgy tűnik, hogy a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekményekkel vádolt Czeglédy Csaba ügyvédi irodája nemcsak a Gyurcsány-párt által uralt budapesti kerületekben, hanem a DK-s kötődésű vidéki önkormányzatoktól is megbízást remélhet.

Erről tanúskodik ugyanis egy levélrészlet, amely a számos megyei kiadványt jegyző Zalatáj Kiadó honlapján jelent meg, és amelyből kiderül, hogy egy építési projekt kapcsán a zalaszentgróti önkormányzat nevében a Czeglédy Ügyvédi Iroda küldött levelet a vállalkozónak. A Magyar Nemzet kérdésekkel fordult tegnap kora délután a zalaszentgróti önkormányzathoz, amelyre lapzártáig nem érkezett válasz – írja a lap.

A Zalatáj Kiadó honlapja részletezi az ügy előzményeit is. Mint írják, Zalaszentgrót önkormányzata 2018-ban pályáztatás útján 6,55 millió forintért értékesítette a Batthyány utca 8–10. szám alatti ingatlanokat. A városvezetés nyílt pályázatot írt ki, hogy a területen – a településképpel összeegyeztethető – társasház épüljön. A nyertes a Két Tarbuza Kft. volt, amelynek 2021. június végéig kellett volna megépítenie az ingatlant parkolókkal, garázsokkal és a társasház külső környezetének rendezésével.

A munkálatok azonban csigalassúsággal haladtak. A Két Tarbuza Kft. 2020. január 13-án kelt levelében a határidők módosítását kérte, amelyre rábólintott a képviselő-testület: az eredetileg meghatározott dátumot két évvel csúsztatták, így az építkezésnek 2023 júniusának végére kellett volna elkészülnie. Az új határidőkről szóló dokumentumot végül mindkét fél aláírta, ám úgy tűnik,

a kivitelező ezután sem teljesítette maradéktalanul a kötelezettségeit, ezért 2021. ­február 15-én Baracskai József polgármester úgy döntött, hogy visszavásárolják az ingatlant és érvényesítik a szerződésekben foglalt késedelmi és meghiúsulási kötbért.

Az ingatlan visszavásárlása kapcsán a Zalatáj Kiadó honlapján megjelent levélrészlet tanúsága szerint a zalaszentgróti önkormányzat Czeglédy ügyvédi irodáját bízta meg a jogi feladatokkal. Sőt, úgy értesültek, hogy az ingatlanfejlesztés ügyében Czeglédy Csaba személyesen kereste fel a Két Tarbuza Kft. képviselőjét.

Habár Baracskai József függetlenként, pontosabban a Szengrót Most választási formáció tagjaként szerzett mandátumot, a politikus korábban a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője volt. A lap úgy tudja, hogy Baracskai jelenleg is a DK tagja, 2011-ben hagyta el az MSZP-t, hogy csatlakozhasson Gyurcsány Ferenc akkor még frissen alakult politikai formáció­jához. Helyi források szerint a városvezető személyesen is jó kapcsolatot ápol a pártelnökkel.

Úgy tűnik, Czeglédy Csaba ügyvédi irodája egymás után nyeri el a DK által irányított településeken és budapesti kerületekben az önkormányzati megbízásokat.

Mint arról a Magyar Nemzet is többször beszámolt, Gyurcsány Ferenc ügyvédjének irodája több tíz milliós megbízásokat kapott Erzsébetvárosban és Újbudán is, ahol szintén DK-s polgármesterek ülnek a kerületvezetői székben.

Mint ismert, Czeglédy Csabát és húsz vádlott-társát különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség. A szombathelyi politikus-ügyvéd-üzletember ügyében a Kecskeméti Törvényszéken folyik az eljárás. A tárgyalás a járványra való tekintettel szünetel, ám várhatóan április elején folytatódik.

Borítókép: Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!