választható

2017.08.13. 18:39

Kansas állam kormányzója akar lenni egy 16 éves fiú

Jack Bergerson indulási szándékát bejelentette a szövetségi állam illetékes hatóságánál. Még az sem zavarja őt, hogy nem elég idős ahhoz, hogy választáson szavazzon – írta a The Kansas City Star napilap.

Kansas törvényei szerint nincs szabályozás arra, hogy ki jelentkezhet a kormányzói székért folyó versengésbe. „Semmi nincs a könyvekben arról, ami kizárná őt, sem kor, sem lakhely, sem tapasztalat. Semmi” – hangoztatta Bryan Caskey, a választási bizottság igazgatója.

„Úgy gondoltam, hogy adjunk egy esélyt a kansasi embereknek. Próbáljunk ki valami újat, amit soha sehol nem próbáltak még ki” – mondta Bergeson, aki egy wichitai középiskola diákja.

A fiatalember radikálisan meg akarja változtatni államában az egészségügyi rendszert, legalizálni akarja orvosi célból a marihuánát. Konzervatív nézeteket vall ugyanakkor a fegyvertartást illetően, támogatja, hogy az embereknek engedélyezzék azt.

„Úgy gondolom, hogy ha valami radikálisat, valami újat kínálsz a kansasi embereknek, az megmutatja, hogy képesek vagyunk jó irányban haladni, úgy vélem ez a Demokrata Pártot jó helyzetbe hozza, hogy elnyerje a kormányzóságot jövőre” – hangoztatta.

Bergeson elmondta azt is, szokatlan kampányának fő célja, hogy felrázza korosztálya érdeklődését a politika iránt. Kormányzóhelyettesnek, osztálytársát, a 17 éves Alexander Cline-t tenné meg. Ő jövő már 18 éves lesz és szavazhat. A Demokrata Párt jelöltjei között van továbbá Josh Svaty korábbi mezőgazdasági miniszter, Carl Brewer, Wichita polgármestere és Arden Andersen orvos.

Michael Smith az Emporia Állami Egyetem politológusa úgy véli, hogy ha nem is nyeri meg a fiatalember a választásokat, felrázhatja az egy-két évvel idősebbeket, a tizennyolc éveseket, hogy vegyenek részt a közéletben és a politikában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!