Választás 2018

2018.03.24. 16:05

Karácsony szerint az uniós forrásokat veszélyezteti a korrupció

Az európai uniós fejlesztési forrásokat veszélyezteti az a korrupciós kockázat, aminek Magyarország ki van téve - hangoztatta Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd pártszövetség miniszterelnök-jelöltje szombathelyi sajtótájékoztatóján szombaton.

Közölte: az elmúlt időszakban rengeteg olyan ügy került napvilágra – amelyeket részben az unió csalás elleni hivatala tárt fel -, ahol nagyon súlyos visszaélések, csalások gyanúja merült fel.

Hozzáfűzte: Magyarország évente 1300 milliárd forintnak megfelelő támogatást kap, ami „csillagászati összeg”, de olyan korrupció van, amely miatt lehet, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban már nem kapjuk meg ezeket a forrásokat.

Április 8. után a Karácsony-kormány le fogja állítani és felül fogja vizsgálni azokat az európai uniós kifizetéseket, amelyeket a kormány már eldöntött – mondta.

Karácsony Gergely hozzátette: azzal, hogy a kormány 96 százalékban már döntött a 2020-ig tartó költségvetési ciklusban hozzáférhető források felhasználásáról, a következő kormány elől veszi el a lehetőséget, hogy az saját prioritásait érvényesítse az uniós források elköltésénél.

„Mi nem kastélyfelújításokra, hanem az emberi tőkébe való beruházásra szeretnénk fordítani a pénzt” – jelentette ki.

Egészségügyre, oktatásra, környezetvédelemre, infrastruktúrafejlesztésre fogunk költeni, nem lesz több kastély, nem lesz több stadion, nem lesz több kihasználatlan kisvasút, se lówellness, ezekre nem fogjuk költeni az európai adófizetők pénzét„ – mondta az ellenzéki politikus.

Karácsony Gergely szerint Magyarországon nagyon centralizált az uniós pályázatok elbírálása, a kormány a Modern városok programban kegyeket osztogat, ezért a kormányváltás után vissza kell adni a helyi közösségeknek azt a lehetőséget, hogy saját maguk találják ki, milyen fejlesztésekre van szükségük.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a sajtótájékoztató előtt a Derkovits lakótelepen tartott utcafórumot, ahol arról is szólt, hogy szerinte Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i beszédében megfenyegette a magyar emberek többségét.

”A miniszterelnök elsősorban nem Brüsszellel és nem Sorossal, hanem a saját népével áll harcban, ezt a harcot el fogja veszíteni„, a ”csendes többség„ április 8-án elmegy majd választani, és leváltja – mondta Karácsony Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!