Colonia Dignidad

2019.05.18. 15:45

Kárpótlást fizet a német kormány egy egykori német vezetésű chilei szekta áldozatainak

A német kormány bejelentette pénteken, hogy kárpótlásban részesítik a Colonia Dignidad nevű egykori német vezetésű chilei szekta áldozatait.

Niels Annen német külügyi államtitkár közlése szerint fejenként maximum 10 ezer eurónak (több mint 3 millió 261 ezer forintnak) megfelelő összeget különítettek el a kompenzációs kifizetésekhez.

A Colonia Dignidad (Méltóság Kolóniája) 1961-től 2005-ig működött. A fővárostól, Santiago de Chilétől mintegy 400 kilométerre délre elterülő telepet Paul Schäfer, a náci német hadsereg egykori tizedese alapította. Schäfer gyermekbántalmazási vádak elől menekült el Németországból Chilébe.

A Colonia Dignidad családias faluként tüntette fel magát, de alapítója valójában brutális eszközökkel uralkodott a néhány száz fős, németekből és chileiekből álló kommuna tagjai felett. A házaspárokat elválasztotta egymástól, a gyerekeket szüleiktől, és megtiltotta, hogy kapcsolatot tartsanak a külvilággal. A szabályait megszegőket kínzással büntette, és szervezetten, rendszeresen molesztált gyermekeket.

Később kiderült az is, hogy a szektaszerű telep Augusto Pinochet katonai diktatúrája (1973-1990) idején a chilei titkosrendőrség egyik kínzóközpontjaként működött.

Paul Schäfert 2004-ben távollétében elítélték, 2005-ban pedig elfogták Argentínában. Nyolcvannyolc éves korában, 2010-ben halt meg egy chilei börtönben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!