Élt 102 évet

2018.02.20. 19:53

Kárpótlást fizet a japán áramszolgáltató a fukusimai balesetet követő öngyilkosság miatt

Kártérítés megfizetésére kötelezte a fukusimai atomerőművet üzemeltető TEPCO vállalatot egy japán bíróság egy 102 éves férfi öngyilkossága miatt, aki nem tudta elviselni, hogy el kell hagynia otthonát a 2011 márciusában bekövetkezett atomerőmű-baleset után.

Fukusima prefektúra egyik bírósága 15,2 millió jen (35,8 millió forint) kártérítés kifizetésére ítélte a vállalatot Okubo Fumio hozzátartozói részére – közölte a család ügyvédje, Jaszuda Jukio.

A férfi volt a Fukusima 1. erőműtől 40 kilométerre fekvő Iitate falu legidősebb lakója. Azután végzett magával, hogy a kormány 2011 áprilisában elrendelte: az atomerőmű-baleset során sugárszennyeződést szenvedett térség lakóinak ki kell költözniük otthonaikból. „Túl sokáig éltem” – mondta a hozzátartozóinak, amikor az evakuálásról értesült.

A bíróság szerint a férfit az késztette öngyilkosságra, hogy a kötelező evakuálás miatt attól félt, a továbbiakban terhére lesz a rokonainak. A bíróság elismerte a falu legidősebb lakosa által átélt szörnyű tragédiát, aki otthonában akarta bevégezni az életét„ – mondta az ügyvéd.

A TEPCO-t korábban már elítélték két, evakuációra kényszerített fukusimai lakos öngyilkossága miatt.

A japán partok mentén 2011. március 11-én történt 9-es erősségű földrengést követő cunami elárasztotta a fukusimai atomerőművet, tönkretette a hűtőrendszerét és a hat reaktor közül háromban megindult a fűtőanyag fúziója. Több tízezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát vagy földjét a sugárzásveszély miatt. A cunamiban több mint 18 ezer ember halt meg vagy tűnt el, az 1986-os csernobili katasztrófa  óta legsúlyosabb atomerőmű-baleset áldozatainak hivatalos számát azóta sem tették közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!