Történelmünk nagyjai

2018.06.18. 13:00

Kásler Miklós: Szent László az egyik legnagyobb magyar államférfi volt

Minden későbbi magyar uralkodó – a Habsburgokig – a lovagkirályt tekintette példaképének.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az emberi erőforrások minisztere hétfőn Nagyváradon, a Szent László Napok nyitórendezvényén azt mondta: azt mondta, Szent László király nevéhez kötődik az első keresztény aranykor, amikor befejezte Szent István állam- és egyházszervező munkáját.

A miniszter előadásában rámutatott, hogy Szent István apostoli királyságot hozott létre, megszervezte a magyar államot és az egységes egyházat. Kásler Miklós az államalapító felkenését, illetve a Szent Koronát és az ahhoz kapcsolódó Szent Korona-tant is felidézte, amely „a világon egyedülálló erőként nemzetösszetartó erővé vált”.

Szent László hermája, a magyarság legfontosabb ereklyéje
Fotó: Wikimedia

A miniszter elmondta, hogy Szent István halála után „Magyarország sorsa kaotikussá változott”, mígnem Szent László megjelenésével „alkalmas és méltó király lépett trónra”. Az Árpád-házi lovagkirályt eképp méltatta: „Szent László, az államférfi helyreállította a királyi hatalom és a magyar birodalom szerveződését”.

Szent László megkoronázása. Miniatúra a Képes krónikából.
Fotó: Wikimedia

Kásler Miklós részletesen elemezte „az egyik legkiválóbb magyar hadvezér”, „a rettenthetetlen bátorság jellemezte hős”, illetve „a világtörténelem első lovagkirályának” életútját, munkásságát kiemelve: az uralkodót már életében szentként tisztelték, s a középkor legnagyobb legendaköre alakult ki körülötte. Előadása végén hozzátette azt is, hogy minden későbbi magyar király – a Habsburgokig – Szent Lászlót tekintette példaképének.

Az emberi erőforrások minisztere a helyi Magyar Polgári Egyesület szervezte emlékkonferencián elhangzott előadását követően megkoszorúzta Szent László nagyváradi szobrát.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b) és Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja Szent László szobránál a Szent László-napok rendezvénysorozat első napján a partiumi Nagyváradon 2018. június 18-án.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A nagyváradi Szent László Napokat hatodik alkalommal rendezi a héten a helyi Szent László Egyesület. A rendezvénynek elsősorban az a célja, hogy a Váradhoz ezer szállal kötődő egykori uralkodó emlékét közelebb hozzák a ma emberéhez – mondta Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke az MTI-nek. Az elnök rámutatott, hogy Szent László alakja „kitartásban, magyarságban, helytállásban példát adott, s ezen erényeket üzeni a ma emberének is”.

Borítókép: Kásler Miklós előadást tart a Szent László-napok rendezvénysorozat első napján, a László Gyula-emlékkonferencián a partiumi Nagyváradon.

Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!