Gyanúba keveredett

2018.04.04. 15:52

Képviselői irodáját ajánlotta fel az áfacsalóknak Staudt

Mentelmi jogával is kész volt visszaélni.

Forrás: mti

Saját irodáját is felajánlotta Staudt Gábor, a Jobbik politikusa az áfacsalásra szakosodott céghálózat papírjainak őrzésére – értesült a Magyar Idők.

A lap információi szerint Staudt arra hivatkozott, hogy képviselőként őt védi a mentelmi jog, egy házkutatásnál pedig így időt nyerhetnek a bizonyítékok eltüntetésére.

A Magyar Idők azt is megtudta, hogy F. László, a Nemzeti Nyomozó Iroda nyugalmazott alezredese, valamint a jobbikos képviselő Budapesten, egy XII. kerületi étteremben egyeztette egy nemesfémekkel kereskedő vállalkozóval az áfáztatást.

Az már korábban kiderült, hogy az áfacsalásra szakosodott bandát F. László, a Nemzeti Nyomozó Iroda nyugalmazott alezredese vezette, a férfi pedig Staudt tanácsadója és bizalmasa volt. A lap információi szerint azonban ennél sokkal többről van szó, ugyanis

a politikus nemcsak tudott a bizniszről, hanem a módszer kidolgozásában is részt vett.

A történet 2012-ben kezdődött. A Magyar Idők forrása szerint

a volt rendőr és a jobbikos parlamenti képviselő egy XII. kerületi étteremben találkozott egy nemesfémekkel kereskedő P. Lóránt, akinek azt mondták, segítenek kijátszani az áfaszabályokat, a pénzt pedig egy Kanári-szigeteken alapított cégben mossák tisztára.

F. László és Staudt azt ígérték a vállalkozónak, hogy az ő közreműködésükkel óriási pénzt kaszálhat az üzleten. A segítséget persze nem adták ingyen, havi 6000 eurót kértek, amit minden alkalommal F. László vett át.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Staudt ebből mennyit kapott, de a Jobbik politikusa azt állította az üzletembernek, hogy ahhoz, hogy simán menjenek a dolgok, több dologgal is tud segíteni.

Felajánlotta például, hogy tárolhatják a céghálózat papírjait az ő irodájában, hiszen képviselőként őt védi a mentelmi jog, házkutatást így nála nem lehet tartani, a mentelmi jog felfüggesztéséig pedig van idő eltüntetni a bizonyítékokat.

Mivel F. László és Staudt tudta, hogy a vállalkozónak egy korábbi büntetőügye miatt börtönbe kell vonulnia, a politikus azt is vállalta, hogy képviselői befolyását felhasználva elintézi, hogy a férfi büntetése alatt hazajárjon és hogy hamarabb szabaduljon. A cégvezető végül nemet mondott, de amikor 2013 májusában bevonult a börtönbe, F. László azonnal megkezdte a cég irányításának átvételét.

Az áfacsalási módszer kidolgozásában is sokat segített Staudt. Neve elhallgatását kérő informátorunk elmondta,

visszaélve képviselői mandátumával, Staudt hivatalos kérdéseket intézett a hatóságokhoz és az ott kapott válaszokból szűrték le, mit kell finomítani a rendszeren ahhoz, hogy soha ne bukjanak le.

Borítókép: Staudt Gábor, a Jobbik politikusa az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. október 11-én

MTI Fotó: Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!