Baleset

2017.08.21. 07:37

Kereskedelmi hajóval ütközött egy amerikai hadihajó Szingapúr közelében 

Legalább tíz tengerész eltűnt, öt pedig megsebesült, amikor kereskedelmi hajóval ütközött egy amerikai hadihajó Szingapúr partjai közelében – jelentette közleményben az amerikai haditengerészet. 

The guided-missile destroyer USS John S. McCain is seen with a hole on its portside after a collision with an oil tanker outside Changi naval base in Singapore on August 21, 2017. Ten US sailors were missing and five injured after their destroyer collided with a tanker east of Singapore early on August 21, the second accident involving an American warship in two months. / AFP PHOTO / Roslan RAHMAN

A John McCain nevű, irányított rakétákkal felszerelt rombolóhajó Szingapúr keleti partjainál, a Malakka-szoros közelében ütközött egy libériai zászló alatt hajózó kereskedelmi hajóval. Az újabb jelentések szerint az ütközéskor legalább tíz tengerész eltűnt, öt megsebesült. Az öt sérült amerikai tengerész közül négy kórházi ápolásra szorul, ezért helikopterrel egy szingapúri kórházba szállították őket.

Az amerikai hadihajó jelentős károkat szenvedett tatjának baloldalán, a vízszint alatt is, emiatt tengervíz árasztotta el a hajótest több rekeszét, hálótermeket, géptermeket, kommunikációs szobákat. A hadihajónak sikerült önerőből eljutnia a szingapúri haditengerészeti támaszpontra. A görög tulajdonban lévő, de libériai zászlóval közlekedő, nyersolajat szállító kereskedelmi tankert kisebb károk érték. Az Alnic nevű tankernek az eleje sérült meg, hét méterrel a vízszint felett. Olaj nem került a tengerbe.

A John McCain romboló a Csendes-óceánon ez év júniusában. Fotó: GAVIN SHIELDS / US NAVY / AFP

A John McCain a Dél-kínai tengeren tett szokásos járőrözése után éppen a szingapúri kikötőbe tartott, amikor az ütközés történt.

Az amerikai haditengerészet közleménye szerint a szingapúri haditengerészet és parti őrség hajókkal és helikopterekkel segíti a mentést és a keresést, és már úton van a baleset helyszíne felé egy amerikai hadihajó is. A malajziai haditengerészet parancsnoka egy Twitter-üzenetben azt írta, hogy két hajót és egy repülőgépet küldtek az eltűnt amerikai tengerészek felkutatásának segítésére. Egy fotót is közzétett, amelyen a rombolóhajó látható egy lyukkal az oldalán.

A megrongálódott John McCain rombolóhajó a baleset után. Fotó: MTI /AP / Malajziai királyi haditengerészet)

Az amerikai haditengerészet megindította a vizsgálatot a baleset okainak feltárására.

Bár az 1994-ben vízre bocsátott hadihajó névadójaként sok amerikai John McCain arizonai republikánus szenátort azonosítja, a torpedórombolót a szenátor nagyapjáról és apjáról (mindkettőjük keresztneve John volt) nevezték el, mert mindketten haditengerészeti parancsnokok voltak a II. világháborúban, és mindketten a legmagasabb rendfokozatban mentek nyugdíjba. A szenátor most Twitter-üzenetben biztosította együttérzéséről a hadihajó legénységét.

A lék a hajó oldalában. Fotó: AFP / ROSLAN RAHMAN

Legutóbb júniusban történt katasztrófa, amikor a Fitzgerald torpedóromboló Japán partjainak közelében ütközött egy fülöp-szigeteki kereskedelmi hajóval. Akkor hét amerikai matróz életét vesztette. A torpedóromboló kapitányát és két tisztjét felmentették a munkavégzés alól, és tizenkét matróz fegyelmit kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!