körgyűrű

2019.11.05. 14:07

Készül az M0-s tehermentesítőjének tanulmányterve

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tendert írt ki az M1-es autópálya Székesfehérvár és a majdani M8-as autópálya közötti 120 kilométeres összekötő út tanulmánytervére, az új, 2-szer kétsávos út a tranzitforgalmat vinné le az M0-s körgyűrűről.

A nyílt tenderfelhívást a cikk szerint az uniós közbeszerzési közlönyben tette közzé az ajánlatkérő NIF.

A feladat – és az út is – két részből áll. Az első rész Komárom-Nagyigmánd térségében ágazik le az M1-es autópályáról, és a Székesfehérvárt nyugatról elkerülő útig tart, hossza 85 kilométer. A második rész a fehérvári elkerülő úttól halad – az M7-es autópálya új csomópontján keresztül – az M8-as autópályáig, amelyet Sárbogárd térségében ér el, és hossza 35 kilométer.

A tervezési idő 20 hónap. Mindkét résznek el kell készíteni a tanulmánytervét, továbbá a környezeti hatásvizsgálati dokumentációt, végül pedig meg kell szerezni a környezetvédelmi engedélyt is – írta a Napi.hu.

Ajánlatot az tehet, akinek az elmúlt három lezárt üzleti évben az első rész esetében legalább 200 millió forint, a második rész esetében legalább 160 millió forint nettó árbevétele volt országos közút tervezéséből. Az ajánlattételi határidő december 5. Az értékelésnél az ár és a minőség 50-50 súlyszámmal szerepel.

Mosóczi László, az ITM államtitkára májusban azt nyilatkozta, hogy a kormány a nemzetközi áruforgalom jobb elvezetése érdekében az M1-es, az M0-s és az M5-ös főváros környéki szakaszainak tehermentesítésére új félgyűrű létesítését kezdeményezte – idézi fel a lap. Megvalósíthatósági tanulmány készül az M1-es autópályából Komáromnál leágazó 13-as és 81-es, továbbá a Székesfehérvártól délre induló 63-as főút kétszer két sávosra alakítására a meglévő nyomvonalakon, így létrejönne egy településeket elkerülő gyorsforgalmi összeköttetés az M1-es és a szintén előkészítés alatt álló M8-as autópálya között.

Magyarországot több nemzetközi közlekedési folyosó érinti, a legnagyobb átmenő forgalom Németország és a Balkán, valamint Törökország között zajlik. Ez azt jelenti, hogy Hegyeshalom és Nagylak között haladnak a teherautók a legnagyobb számban, jelenleg az M1-esen, az M0-s nyugati és déli szektorában, valamint az M5-ösön. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. adatai alapján az úthálózaton díjat fizető teherautók több mint fele tranzitszállítást végez – írja a Napi.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!