irak

2019.10.25. 11:56

Két újabb tüntető vesztette életét Bagdadban

A kormányfő október 1-je óta nem talált megoldást az elégedetlenkedő hangok megnyugtatására.

Két újabb tüntető vesztette életét Bagdadban pénteken, amikor a biztonsági erők könnygázzal és villanógránátokkal próbálták feloszlatni a korrupció és a gazdasági nehézségek ellen szervezett demonstrációt.

Az iraki kormány emberi jogi bizottságának egyik tagja elmondta: a két áldozatot az arcán találta el egy könnygázgránát, amikor a biztonsági erők fel akarták oszlatni a több ezres tömeget a bagdadi zöld zóna bejáratánál. Csaknem százan – köztük tüntetők és a biztonsági erők tagjai – megsebesültek az összetűzésben.

Az incidens azt jelzi, hogy az iraki fővárosban – két hét szünet után – újraéledtek a kormányellenes megmozdulások, amelyekben október elején 157 ember, jórészt polgári lakos halt meg amiatt, hogy az iraki biztonságiak túlzott erő és éles lőszer alkalmazásával oszlatták fel a tüntetéseket.

A tiltakozók a kormányzati épületeknek és nagykövetségeknek otthont adó zöld zónához vonultak reggel, a „tolvaj rezsim bukását” követelve, de a biztonsági erők feltartóztatták őket.

Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök csütörtökön arról beszélt, hogy az emberek szabadon demonstrálhatnak, de az erőszakos cselekményeket a hatóságok nem fogják eltűrni. A kormányfő október 1-je, a bagdadi zavargások kezdete óta nem talált megoldást az elégedetlenkedő hangok megnyugtatására, nem jelentett be reformokat vagy korrupcióellenes intézkedéseket.

A tiltakozások a fővárosból a dél-iraki városokba is átterjedtek, a tüntetők a korrupt tisztségviselőket és általában a politikai elitet okolják azért, hogy nem javul az emberek életszínvonala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!