Ország-világ

2020.10.30. 18:01

Ketten távoztak az Egységben a Városért Egyesület frakciójából, felbomlott a választási egység

Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán egri önkormányzati képviselők pénteken jelentették be, hogy kilépnek az Egységben a Városért Egyesület frakciójából.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Távozott két képviselő a frakcióból, amely mögé felsorakoztak Egerben az ellenzéki pártok – írja a Heol.

Az Egységben a Városért Egyesület tagjai voltak amely támogatásával polgármesterjelöltet állítottak az akkor még jobbikos Mirkóczki Ádám személyében a 2019-es őszi önkormányzati választáson. Azóta mind Mirkóczki, mind Komlósi kilépett a pártjából, utóbbi pedig közelmúltban az Egységben a Városért frakció vezetéséről is lemondott.

Célunk volt az egri polgárok érdekeit szem előtt tartó demokratikusan és átlátható módon működő városirányítást létrehozni. Egy új minőséget teremteni. Ehhez megfelelő alapot adott az az együttműködés, ami már az előző ciklusban kialakult a közgyűlésben a különböző ellenzéki pártok képviselői illetve a független képviselő között. Ez az együttműködés egy közös frakció létrehozásához vezetett, amit volt szerencsém a ciklus végéig vezetni – mondta el a lap kérdésére Komlósi Csaba.

Kijelentette, hogy sok döntésről nem volt tudomása már akkor sem, amikor még ennek a frakciónak volt a vezetője, de azóta még kevesebb információja van a város ügyeit illetően.

A közös munka alapozta meg azokat a reményeket és elvárásokat, amelyeket jelenlegi képviselőtársaim, az új városvezetés irányába támasztottam. Azt gondoltam alkalom nyílik azoknak az elveknek a gyakorlatba ültetésére, amelyekben hiszek, amelyekért közéleti szerepet vállaltam. Sajnos ebből a szempontból az elmúlt év hatalmas csalódás. Ezzel a döntésünkkel talán elérhetjük azt, hogy a polgármester végre partnerként tekintsen ránk.

Ha azt akarja, hogy támogassuk döntéseit, akkor személyesen egyeztessen velünk elképzeléseiről, a város ügyeiről. A médiából szereztünk tudomást számos tervéről ugyanis. Ilyen volt a Tourinform iroda kiköltöztetése is, de sok ilyet említhetnénk még. Én a csapatmunkában hiszek, nem az egyszemélyes döntésekben. Természetesen ez után sem fogok szándékosan ellene szavazni, Eger érdekeit tartom majd szem előtt – fogalmazott Komlósi Csaba.

Keresztes Zoltán is a konstruktív ellenzékiségben látja a megoldást. Ő is kiemelte, hogy a polgármester az Egységben a Városért Egyesület frakciójának kihagyásával, egyeztetések nélkül nevezett ki embereket a városházán, valamint az önkormányzati cégeknél és intézményeknél.

Megemlítette, hogy a polgármester kezdeményezésére az önkormányzat cégeit sorban az EVAT Zrt. alá helyezik át, melyek így gyakorlatilag kikerülnek az egriek által választott közgyűlés kontrollja alól. Ez jelentősen rontja a közpénzekkel gazdálkodó önkormányzati cégek átláthatóságát szerinte.

Döntésük következtében a tizenhét egri képviselő közül hatan maradtak az Egységben a Városért frakciójában, mellettük a polgármesterrel. Rajtuk kívül a közgyűlés az Oroján Sándor vezette, hattagú Fidesz-KDNP frakcióból, továbbá dr. Pócs Alfréd (Egri Városvédők Egyesülete) és dr. Pápai Ákos (Mi Hazánk Mozgalom) képviselőkből áll.

A jövőben több izgalommal járhatnak majd az ülések. A polgármester a frakciójából távozottak mellett ugyanis a grémium utóbb említett két tagját győzheti meg ezután, ha azt akarja, hogy megszavazzák az előterjesztéseit. Ők azonban az eddigi tapasztalatok szerint rendre leszavazzák azokat az előterjesztéseket, melyeket károsnak ítélnek a város életére.

A frakció értetlenül áll a történtek előtt

A kilépés hírét nem sokkal követte reakció is. Az egyesület szerint a képviselőknek nem volt oka kilépni.

– Az Egységben a Városért Egyesület frakciója teljesen értetlenül áll Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán indoklás nélküli kilépése előtt. A képviselők által, a sajtótájékoztatón elmondott kritikákat még nyáron megbeszéltük és egy éppen Komlósi Csaba által megszövegezett frakciószabályzattal rendezte a képviselőcsoport. Augusztus óta minden közgyűlési döntésünk a frakció előzetesen megvitatott és elfogadott álláspontját tükrözte – írták sajtóközleményben. Ennek ellenére a két képviselő több alkalommal a frakciótöbbség döntésével ellentétesen szavazott a közgyűléseken. A Komlósi Csaba és Keresztes Zoltán által elmondott vádak nem igazak és teljesen alaptalanok. A két képviselő ezen lépésével veszélybe sodorta az eddigi közösen elért eredményeinket és a frakció jövőbeni terveit – áll közleményükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!