Ország-világ

2021.05.12. 17:14

Kiderült, hogy büntetett és muszlim a franciaországi rendőrgyilkos

Egyre több részlet lát napvilágot a rendőrgyilkosság elkövetőjével kapcsolatban, a gyanúsított ügyvédje elárulta, hogy védence muszlim vallású. Megszólalt a fiatalember édesanyja is, aki szerint fia ártatlan és csak rá akarják kenni a gyilkosságot. Időközben a kormányfő hivatalában egyeztetett a rendőrszakszervezetek képviselőivel, melynek eredményeként szigorúbb büntetés vár majd a rendőrök elleni támadások elkövetőire.

Egész Franciaországot megrázta a 36 éves avignoni rendőr, Éric Masson tragikus halála, a fiatalembert egy drogdíler lőtte le kábítószer-ellenes bevetés közben, majd elmenekült a tetthelyről. A 19 és 20 éves fiatalembereket – a feltételezett gyilkost és tettestársát – vasárnap este az autópályán fogták el Avignon közelében, a rendőrség gyanúja szerint Spanyolországba tartottak – írja a V4NA.

Gérald Darmanin belügyminiszter a BFMTV-nek nyilatkozott az esettel kapcsolatban, elmondása alapján összesen négy személyt vettek őrizetbe, mindannyian az autóban utaztak, a fő gyanúsítotton és tettestársán kívül volt egy sofőr, aki feltehetően külföldre fuvarozta őket és egy nő is utazott az autóban. A belügyminiszter a nő szerepére és kilétére nem tért ki, a riporter kérdésére azonban elárulta, hogy feltételezésük szerint a négy őrizetbe vett személy között van a rendőrgyilkosság elkövetője és azt is elárulta, hogy 30 év alatti, Franciaországban született francia állampolgárokról van szó.

Policier tué á Avignon: Gérald Darmanin (" target="_blank" rel="noopener noreferrer">@GDarmanin) „suspecte fortement” que le tireur figure parmi les individus interpellés pic.twitter.com/Vh6o6tbKsS

Közösségi oldalakon fellelhető fotók arról tanúskodnak, hogy a fiatalember korábban már járt Marokkóban, így a nyomozást vezető rendőrök szerint nem kizárt, hogy tettestársával az észak-afrikai országba akart menekülni Spanyolországon keresztül, amikor elfogták az autópályán.

A belügyminiszter bejelentésére, mely szerint a rendőrgyilkossággal gyanúsított fiatalember francia állampolgár, aki Franciaországban született, reagált a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt egykori politikusa, Jean Messiha, emlékeztetve rá, hogy a Merah és a Kouachi fivérek is francia állampolgárok voltak. Ők azok a terroristák, akik a 2012-es toulouse-i és a Charlie Hebdo elleni dzsihadista támadásokat elkövették, kioltva több tucatnyi ártatlan ember életét. Jean Messiha Marine Le Pen pár nappal ezelőtt elhangzott kijelentésével összhangban szintén megemlítette, hogy tisztán látszik az összefüggés a bevándorlás és a bűnelkövetés között.

« " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Darmanin dit que le meurtrier d’#EricMasson “est un Français né en France” ».

« Bah voyons.

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Merah ou #Kouachi eux aussi étaient Français nés en France.

Faut arrêter les conneries, ce type ne s’appelle ni Luc ni François hein.

Les Français ont compris ! »

A nyomozás előrehaladtával egyre több részlet derül ki az üggyel kapcsolatban, a BFMTV hírtelevízió értesülései szerint a feltételezett elkövető és tettestársa három napig egy avignoni pincében húzták meg magukat, melyet egy felvételen meg is mutattak. A szűkös helyiségben voltak könyvek, hűtőszekrény és televízió is. A pince a fő gyanúsított anyja lakásának a közelében van és a BFMTV úgy tudja, hogy egy informátor vezette el a helyszínre a rendőrséget, akik több napig megfigyelték a két fiatalembert, majd egészen az autópályáig követték őket, ahol végül rendőrkézre kerültek.

Policier tué á Avignon: le récit de quatre jours de cavalehttps://t.co/T48eGakwIC pic.twitter.com/8RTgZULYw3

A történtekkel kapcsolatban megszólalt az elsőszámú gyanúsított édesanyja is, aki a CNews riporternek elmondta, hogy a fia jóravaló, kedves, visszahúzódó fiatalember, aki minden éjjel otthon aludt, tehát kizárt, hogy a sajtó által bemutatott pincében bujkált volna és nem érti, hogy miért akarják a fiára fogni a gyilkosságot, elmondása alapján a fiának semmi köze nincs a rendőrgyilkossághoz.

La mère du principal suspect du meurtre d’Eric Masson s’exprime : «C’est un cauchemar, j’ai envie de vomir. C’est un gentil garçon, pourquoi ils lui mettent tout ça sur le dos ?» dans " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#HDPros2 pic.twitter.com/4MARTi56J3

A gyilkosság gyanúsítottjának ügyvédje, Louis-Alain Lemaire a sajtó kérdésére szintén arról beszélt, hogy a fiatalember ártatlan, elmondása alapján védence teljes mértékben elutasítja az ellene felhozott vádakat, kijelentette, hogy semmi köze nincs a történtekhez, otthon volt a családjával, a Ramadán miatt sehova nem ment. Az ügyvéd nyilatkozatából tehát kiderült, hogy a gyanúsított muszlim vallású fiatalember.

Louis-Alain Lemaire, avocat de l'un des suspects interpellés á Avignon: „Ce jeune garçon conteste formellement les faits” pic.twitter.com/YQ8fOsKnWF

A francia rendőrség elleni támadások és fenyegetések azonban nem értek véget, Lyonban egy falfelirat szerint az Avignonban lelőtt rendőr után a lyoni rendőrség lesz az új célpont. Ludovic Cassier, az Unité SGP Police rendőrszakszervezet megyei titkárának elmondása alapján sajnálatos módon már meg sem lepődnek az újabb fenyegetésen. Thierry Suquet helyi rendőrfőnök tarthatatlannak és tolerálhatatlannak nevezte a fenyegetést.

Az ország még fel sem ocsúdott a rendőrgyilkosságból és máris újabb támadás történt, ezúttal Bordeaux-ban, ahol hétfő este egy nő késsel ment neki egy családi vitához kiérkező rendőrnek. A Le Parisien értesülései szerint az őrjöngő nő mindkét kezében kés volt és azzal fenyegetőzött, hogy bántalmazni fogja a férjét és saját magában is kárt tesz, majd a kiérkező rendőrök ellen fordult. Az egyik rendőr gumilövedékkel próbálta megállítani a zavart pszichés állapotban lévő nőt, de az nem fékezte meg, ezért a társa lábon lőtte az asszonyt.

Az utóbbi időkben drámaian megnövekedett rendőrellenes támadások okán Jean Castex miniszterelnök hivatalában fogadta több rendőrszakszervezet képviselőit, majd a megbeszélést követően bejelentette, hogy mostantól sokkal szigorúbban fogják büntetni azt, aki rendőrre vagy csendőrre támad. A kormányfő közleménye szerint

a rendőrök vagy csendőrök ellen elkövetett bűncselekmény miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt személyek számára kiszabott letöltendő büntetést harminc évre emelik,

továbbá jelentős mértékben szigorítják a rendőrök elleni támadások elkövetői büntetésének enyhítését. A találkozót a legtöbb szakszervezeti képviselő sikeresnek ítélte meg, elmondásuk szerint a kormány meghallgatta a kérésüket a szigorúbb büntetést illetően, de azért volt, aki óvatosan fogalmazott, kiemelve, hogy a jogi eljárás során a bíróé a végső szó, tehát az ő döntésétől függ majd a büntetés mértéke, írja a BFMTV.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!