Ostrom alatt áll Európa

2020.07.05. 18:21

Kiköthet Szicílián az Ocean Viking

A hajó fedélzetén 180 ember várja, hogy partra szállhasson.

Kiköthet Szicílián, Porto Empedocle kikötőjében az Ocean Viking civil hajó, miután megkapta az ehhez szükséges engedélyt az olasz hatóságoktól – közölte vasárnap a hajót üzemeltető SOS Méditerranée civil szervezet.

A hajó fedélzetén 180 ember várja, hogy partra szállhasson, akiket az Ocean Viking a Földközi-tengeren vett fedélzetére. Az AFP francia hírügynökségnek a hajó fedélzetén levő tudósítóját a szervezet arról tájékoztatta, hogy várhatóan hétfő reggel érik el a kikötőt.

A fedélzeten lévő 180 embert, pakisztániakat, nigériaiakat, eritreaiakat és az észak-afrikai országokból érkezőket, köztük 25 kiskorút, négy külön mentőakció során vette fel az Ocean Viking június 25-én és 30-án.

Eddig az olasz és a máltai hatóságok is elutasították, hogy a hajó kiköthessen, ami miatt feszültté vált a helyzet a fedélzeten, és a kapitány „rendkívüli állapotot” rendelt el a hajón. Az utasok egy része ugyanis megfenyegette a legénységet, voltak, akik a vízbe ugrottak, egyesek pedig öngyilkosságot kíséreltek meg.

Vasárnap az után csillapodtak le a kedélyek, hogy egy olasz orvos érkezett a fedélzetre, és megígérte az ott levőknek, hogy partra szállhatnak.

A fedélzeten levő 180 ember kivétel nélkül szűrésen esett át az új típusú koronavírus-járvány miatt, és kiszállás után egy karanténhajóra kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!