fagyos viszony

2019.10.23. 09:07

Kim Dzsong Un elrendelte a Szöul által épített szállodák lerombolását

A dél-koreai kormány és vállalatok tucatnyi idegenforgalmi létesítményt építettek a Gyémánt-hegyen. Az idegenforgalom 2008-ban leállt, miután egy észak-koreai őr agyonlőtt egy dél-koreai turistát.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte a Dél-Korea által épített szállodák és más idegenforgalmi létesítmények lerombolását a Gyémánt-hegyen.

A dél-koreai kormány és vállalatok tucatnyi idegenforgalmi létesítményt – szállodákat, éttermeket, fürdőket, koncerttermet és golfpályát – építettek a Gyémánt-hegyen. Az utaztatások 1998-ban kezdődtek, de 2008-ban leálltak, miután egy észak-koreai őr agyonlőtt egy dél-koreai turistát.

A gyémánt-hegyi idegenforgalom a Korea-közi együttműködés jelképe volt.

2010-ben Phenjan kisajátította dél-koreai létesítményeket. A KNCA hivatalos észak-koreai hírügynökség szerint Kim ellátogatott az üdülőhelyre, és azt „lepusztultnak”, a nemzeti jellegtől idegennek találta.

Kim bírálta apja politikáját, amely szerinte túlságosan függött Szöultól. Bejelentette, hogy

teljes egészében lerombolják az épületeteket, majd saját ízlésük szerinti modern létesítményeket emelnek a helyükön.

A két Korea között jelenleg fagyos a viszony, ami csalódást okoz Mun Dzse In liberális dél-koreai elnöknek, aki tavaly háromszor találkozott Kimmel a két Korea közötti gazdasági kapcsolatok fellendítése érdekében.

Ri Szang Min, a szöuli újraegyesítési minisztérium szóvivője kijelentette, hogy megvédik tulajdonjogukat, és hajlandók tárgyalni Phenjannal a létesítmények sorsáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!